Kuaförler Odası’ndan EYT Çağrısı

Erzurum Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonları Esnaf Sanatkarları Odası, yeni yasa ile yapılan çalışmalarda, oda bünyesine bağlı emeklilikte yaşa takılan esnafların mağduriyetlerinin giderilmesi için istekte bulundu.

Tarih: 13.12.2022 12:46
Kuaförler Odası’ndan EYT Çağrısı

Talha KOCA

Yeni yasa ile çalışmaları devam eden, mecliste yer alan ve gündemin nabzını tutan aynı zamanda düzenlenmekte olan EYT çalışmaları yapılırken, Erzurum Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonları Esnaf Sanatkarları Odası, (EBKGSO) bünyesinde bulunan Esnaf ve Sanatkarların yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi için gazetemiz üzerinden ve sosyal medyadan çağrı yaparak, istekte bulundular. Oda Başkanı Emre Torungil, mağdur oluklarını savunan esnaf adına açıklamalarda bulundu. Başkan Torungil, “Mecliste yeni düzenlenen EYT çalışmaları devam ederken odamız bünyesine bağlı esnaf ve sanatkarlarımızın da sorunlarının ve mağduriyetlerinin giderilmesi için bağ-kurlarının pirim gün sayılarının SSK’lılara eşitlenmesi gereklidir. Esnafımız 9 bin gün pirim öderken, en uzun hizmeti vermektedirler. Sanatkarımızın yanında çalışan SSK’lıların da 5700 gün sayısı ile emeklilik günlerinin eşitlenmesini talep ediyoruz” dedi. Kuaför ve berber işletmecilerinin neredeyse 7/24 çalışarak ter döktüğüne değinen Başkan Torungil, EYT için ayrıcalık beklediklerini dile getirdi. 

ÇIRAKLIK SİGORTALARININ EMEKLİLİK İÇİ SAYILMASINI İSTİYORLAR!

EYT düzenlenmesi öncesi talepte bulunan Berberler ve Kuaförler Odası, mesleğe ilk adım attıklarında, yapmış oldukları stajyer berber ve kuaförlük için yatırılan Genel Sağlık Sigortalarının da emekliliğe başlangıç olarak sayılması konusunda da istekte bulundular. Aksi taktirde büyük mağduriyet yaşadıklarını iddia ettiler.

BAĞ-KURLU VATANDAŞLAR ERKEN EMEKLİ OLABİLECEK Mİ? 

Bağ-Kur kapsamında çalışan vatandaşlarda erkekler 55 yaşını doldurmaları ve 5400 prim günü ödemesiyle emekli olabiliyordu. Kadınlar için şartlar aynı şekilde olurken yaş sınırı 50 idi. EYT sorunun çözülmesiyle ve eski yasaya dönüldüğü taktirde Bağ-Kurlu vatandaşların, 4-5 yıl daha beklemeden emekli olmaları bekleniyor. EYT de yaş sınırı iddiaları geçtiğimiz hafta büyük gündem oluşturmuştu. Bu hafta itibariyle beklenen EYT sorununun kabine toplantısında çözülmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı açıklamalar, vatandaşlar tarafından dört gözle bekleniyor.