Küçük esnaf 15 tatilde iş yapamadı

Okulların tatile girmesi ve Üniversite öğrencisinin memlekete gitmesi nedeniyle küçük esnafa darbe vurdu.

Tarih: 03.02.2024 15:57
Küçük esnaf 15 tatilde iş yapamadı

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Erzurum’da eğitim  öğretimin 15 günlük tatiline girmesiyle birlikte kentte öğrenci yoğunluğu gözle görülür şekilde azaldı. Bu azalışın etkisini ise en çok geçimini öğrencilerden sağlayan  küçük esnafın satışlarında önemli derecede düşüklük yaşandı.  

Okulların ve üniversitelerin tatil döneminde olmasından dolayı satışlarının çok kötü olduğunu ifade eden esnaf Cihan Akbaş, şehir merkezlerinde açılan büyük alışveriş merkezlerinin küçük esnafı bitirme noktasına getirdiğini söyledi.

Akbaş,” Üniversite öğrencilerin gitmesiyle birlikte biz esnaflar müşteri bulmakta zorlanıyoruz. Küçük esnaf olarak esnaf, bu durumdan oldukça şikayetçiyiz.  Bu şehirde üniversite sayesinde ekmek yiyen binlerce esnafımız var.  Yaşadığımız toplumda eskiden mahalle bakkallarıyla ve esnafları ile halk arasında anlatılamayacak derece güzel bir ilişki vardı. Bu iletişim sayesinde toplumda esnaf ve halk arasında diyalog, dayanışma ve samimiyet mevcuttu. Ancak AVM’lerin şehir merkezine alınması ile beraber başta küçük marketler, küçük dükkânlar olmak üzere birçok işyeri iflasın eşiğine geldi. Bu da toplumda büyük bir sıkıntıyı beraberinde getirdi. Bakkallar artık iş yapamaz duruma geldi. Bu nedenle binlerce esnaf iş yerini kapatmak durumunda kaldı. Ne yazık ki bunlar da kapatmak zorunda kalıyor. AVM’lerin şehir dışına çıkarılması gerekiyor. Şehirlerin mevcut sınırlarından 25 kilometre dışarıya çıkarılması gerekiyor. Küçük esnafın korunması gerekiyor. AVM’lerin şehir içerisinde, mahallelerde mantar gibi çoğalması küçük esnafın büyük mağduriyet yaşamasına neden oluyor. AVM’ler, şehir merkezinde olduğu için küçük esnafa zarar veriyor. AVM’ler küçük esnafı resmen bitirdi. Bizim gibi küçük esnafı büyük balığın küçük balığı yemesi gibi yutuyor, adeta bitme noktasına getiriyorlar. Biz olmazsak ekonomide bir durgunluk olur. Çok ciddi bir şekilde marketler ve AVM yasasının gündeme gelip bir şekilde sorunun çözülmesi lazım.”