KUDAKA 2022’DE 1630 KİŞİYİ İSTİHDAM SAĞLADI

Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Erzurum, Erzincan ve Bayburt’ta bölge kalkınması için proje destekleme, araştırma ve tanıtım faaliyetlerini yürütüyor.

Tarih: 05.08.2023 15:38
KUDAKA 2022’DE 1630 KİŞİYİ İSTİHDAM SAĞLADI

www.erzurumgunebakıs.com / Halil İbrahim Aktaş 

Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oktay Vural, KUDAKA’nın Erzurum’da 2022 yılında 1630 kişiyi istihdam ettiğini belirtti. Vural, Erzurum’un kırsalında yöresel ürünler, doğa turizmi, doğa sporlarına yönelik çok büyük bir potansiyel barındırdığını ve aynı zamanda liseden ilkokula, ilkokuldan okul öncesi eğitime kadar projelerinin ve çalışmalarının bulunduğunu aktardı.
Vural, “Erzurum, Erzincan ve Bayburt’ta faaliyet göstermekteyiz. Çalışmalarımızı 3 ana başlık altında toplayabiliriz. 1 Proje Destekleme faaliyetlerimiz kamuoyu zaten bizi en çok bu yönümüzle tanıyor. Proje Destekleme faaliyetlerinde biz hem kamu sektörüyle hem özel sektörle hem de 3. Sektör denilen sivil toplum kuruluşlarıyla çalışabiliyoruz. Çok farklı destek programlarımız var. Kimi zaman kapasite geliştirmeye yönelik destekleme programlarımız oluyor. Kimi zaman araştırma faaliyetlerini destekleme bağlamında destek programları oluyor. Genelde de hemen hemen her yıl somut yatırımların bölgesel kalkınma sürecine ivme kazandıracağı somut yatırımların desteklenmesi bağlamında desteklerimiz oluyor. Özel sektöre, kamuya ve de sivil toplum kuruluşlarına yönelik desteklemelerimiz gerçekleşiyor. Bunun yanı sıra 2. faaliyet alanımız Araştırma Faaliyet alanımız. Faaliyetleri yaparken “Bölgenin sahip olduğu potansiyelin doğru bir şekilde tespit edilmesi ve bunlar üzerine ne inşa edilebilir?” Sorularına cevap ararız. Bu süreci yürütürken de paydaş kurumlarla çalışırız. Paydaş kurumlar zaman zaman belediye, kaymakamlık, üniversite veya çeşitli sivil toplum kuruluşları olabilir. Ama genelde yaptığımız araştırmaları kurumlarla birlikte yürütürüz. 3. faaliyet alanı olarak da tanıtım faaliyetleri yapıyoruz. Tanıtım faaliyetlerinde de bölgenin yöresel ürünleri, turizm değerleri, yatırım imkanları gibi alanların yurt içinde ve yurt dışında tanınması ve bilinmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Örnek verirsek televizyon programları, sosyal medyadaki fenomenleri bölgemizde misafir ediyoruz. Sosyal medya hesaplarından bölgenin fotoğraf ve videolar paylaşmalarını sağlıyoruz. Aynı zamanda bölgede faaliyet gösteren kurumlarla organizasyonlar yaparak değerlerimizin tanınması, bilinmesi, marka değerinin yükselmesi için faaliyetler yürütüyoruz. Faaliyetlerimizi 3 ana başlık altında toplayabiliriz 1 Proje Destekleme Faaliyetleri, 2 Araştırma Faaliyetleri, 3 Tanıtım Faaliyetleri başlıkları altında faaliyetlerimiz gerçekleştiriyoruz.” 
PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ’NDE ULUSLARARASI MARKA DEĞERİNE SAHİBİZ
Vural, “Bizim şu ana kadar yaptığımız çalışmalar arasında önceliklendirme yaparsak şu an Erzurum’un özellikle kırsalında çok ciddi bir potansiyel var. Yöresel ürünler bağlamında bunları sayacak olursak, peynir helvası, kaymağımız, fasulyemiz, bal, dut pekmezimiz gibi yiyeceklerimiz bulunuyor. Doğa turizmi bağlamında rotalar oluşturabileceğimiz birçok turizm değerine sahibiz. Biz şu an itibariyle Palandöken Kayak Merkezi’nde marka değerine sahibiz. Uluslararası alanda çok güçlü bir kayak merkezimiz var. Bunun yanı sıra kırsalda özellikle doğa ve spor turizmi bağlamında gerçekten büyük bir potansiyele sahibiz. Bu potansiyellerin değerlendirilmesi lazım. Aynı zamanda büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıktan sahip olduğumuz değeri şu anda yeterince ekonomik değere dönüştüremiyoruz. Bu bağlamda da önemli düzeyde çalışma yapmak lazım. Bunun yanı sıra tarımsal verimliliğinin artırılabilmesi için sulama kanallarında verimliliğin artırılabilmesi için projeler uygulayıp destekliyoruz. Aynı zamanda üreticimizin yeni teknikleri iyi uygulayabilmesi ve benimsemeleri için faaliyetler yürütüyoruz, projeler tasarlıyoruz, destekler veriyoruz. Ancak henüz istediğimiz aşamaya ulaşamadık. Verimliliğimizi daha da artırmamız lazım. Bu alanda gerçekten katedilecek daha çok mesafe var. Bu çalışmalara uzun soluklu çalışmalardır. Çünkü bizzat üreticiyle çalışıyorsunuz. Eğitim faaliyeti, bilinç kazandırma faaliyeti, yeniliği benimsetme faaliyetleri kısa sürede olmuyor. Bunlar daha uzun soluklu işlerdir. Bunlara daha yoğun çalışıp sonuç almamız gerekiyor. Çünkü burada gerçekten büyük bir potansiyel yatıyor. Karnavaz Pekmezi çok potansiyelli bir ürün. Bunun yanı sıra Şenkaya Akşar’da üretilen bir bıçaklarımız var. Oltu Taşı var. Ürün yelpazemiz çok geniş. Gıda ağırlıklı olmak üzere tekstil, metal sektörü gibi sektörleri de desteklemelerimiz var.” 
“Şu anda Erzurum’da bizden destek almamış firma sayısı çok azdır. Erzurum’da mobilyadan, metale, geri dönüşümden, gıdaya, gıdadan da turizme kadar sektördeki birçok işletmeye destek verildi. Bizden destek almayan işletme sayısı yok denecek kadar azdır. Çünkü biz özel sektörün yatırımlarına sürekli destek veriyoruz.” 
“Milli eğitim Bakanlığı’nın ilgili kurumlarıyla lise, ilkokul ve okul öncesi eğitime kadar destek programlarımız oluyor. SİTEM denilen bir eğitim paketi var. Biz Milli Eğitim Müdürlüklerinin okullarında SİTEM’İ ciddi anlamda destekliyoruz ki bu SİTEM Eğitim Faaliyetleri bizim bölgemizde yaygınlaşsın ve verimli şekilde yapılmasını amaçlıyoruz. Aynı zamanda mesleki eğitim kalitesinin artırılmasına yönelik önemli desteklerimiz oldu. Kız meslek lisesi öğrencilerine beceri kazandıracak önemli atölyeler kurduk. Öğrenciler becerilerini daha etkin ve verimli kullanabilecekleri atölyeler kurduk. SİTEM ile birçok projeyi yürüttük. Bundan sonra da yürütmeye devam edeceğiz.”