Kültür envanterimiz geliyor

Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, şehrin önemli eksikliklerinden birisi olan ansiklopedik kültür envanterinin, 7 bin 28 madde üzerinden çalışmalarına başlandığını duyurdu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Kültür envanterimiz geliyor

Erzurum Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ansiklopedik kültür envanteri oluşturmaya hazırlanıyor. Erzurum için ciddi bir başvuru kaynağı olacak olan kültür envanteri eseri 7 bin 28 maddelik, 3-4 ciltten oluşacak. Çalışmalar Kültür Şube Müdürlüğü bünyesinde, Valilik öncülüğünde başladı. Ansiklopedik kültür envanteri, cumhuriyet tarihinde bir ilk olacak.

Erzurum´un ansiklopedik kültür envanterinin bir yıl içerisinde tamamlanacağını duyuran Almaz, ?Bir ilin kültür adına soyut-somut tüm değerlerini içine alan çalışmaya kültür envanteri diyoruz. Bu çalışmanın içine; şarkılar, türküler, ninniler, maniler, kelimeler, tarihi eserler, turistik yerler, yetişmiş şahsiyetler, taşınmaz eserler girmektedir.? dedi.

146 YEREL VE ULUSAL BİLİM İNSANININ HAZIRLADIĞI ESER OLACAK

Yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler veren Almaz, kitabın sadece fihrist-dizin kısmının 200 sayfa olduğunu, 10 kişilik yayın grubu tarafından oluşturulacağını ve 146 yerel ve ulusal bilim insanının bu iş için çalışacağını ifade etti. Edebiyat, tarih, müzik, dilbilimi gibi birçok alanda hazırlanacak olan eserin ilk etapta bin adet basılması öngörülüyor. Basılan bin adetin her biri Türkiye´nin ve Erzurum´un kütüphanelerine, sivil toplum örgütlerine, valiliklerine, derneklerine ve okullarına dağıtılacak. Eser için her kurul kendi içeresinde 1-2 ay süreyle çalışacak. Erzurum´da yazan çizen herkesin en az bir satırı olacağına değinen Almaz, ?Eğer gelecek vadede finans kaynağı sağlanırsa, basımı artırılarak yurtdışına da gönderimi sağlanacak? dedi

Dilek BAYRAK