?Kuran´ı anlamak ve Yaşamak? konferansı

Erzurum İl Müftülüğü tarafından Erzurum İl Müftülüğü konferans salonunda, ?Kuran´ı anlamak ve yaşamak? konulu bir konferans tertip edildi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
?Kuran´ı anlamak ve Yaşamak? konferansı

-ÖZEL-

     Sinan AYDIN  

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Necdet Çağıl´ın konuşmacı olarak davet edildiği program, Lalapaşa Camii İmam Hatibi Musa Dağ´ın Kur´an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Kur´an-ı Kerim tilavetinin ardından İl Müftüsü Hasan Hüsnü Sula bir açılış konuşması yaptı. Konuşmasında Kur´an ve Sünnet bütünlüğünün önemine vurgu yapan Müftü Sula, Kur´an´ı hakkıyla anlama ve yaşamanın Hz. Peygamber sallallahu vesellem´i anlamak ve örnek olmaktan geçtiğini ifade etti.

 

??ALLAH´IN KELAMINI EN GÜZEL ŞEKİLDE ANLATMAK SEVGİLİ PEYGAMBERİMİZİN DİLE İLE MÜMKÜNDÜR´´

 

Sula şunları söyledi: ?Yüce Allah en son ve en mükemmel din olan İslam´ı anlatmak üzere Hz. Muhammed (s.a.s)´i peygamber olarak gönderdi. Allah´a hamd olsun ki bizi de O´na ümmet eyledi. Bu yüzden Allah´ın kelamının en güzel şekilde anlatılması peygamberlerin dili ile mümkündür, Sevgili Peygamberimizin dili ile mümkündür. O, Canlı bir Kur´an idi, yaşayan bir Kur´an idi, Allah´ın emirlerini, Din-i Mübin-i İslam´ın nasıl yaşanacağını öğreten biriydi. Bize içimizden Rahmet Peygamberi olarak gönderilen idi. Bu yüzden ayet-i celilede ?Allah´ı seviyorsanız beni seviniz, benim gösterdiğim şekilde hareket ediniz ki Allah da sizi sevsin? buyurulmaktadır. 

 

?KUR´AN KELİMESİNİN ETİMOLOJİK YAPISI´

 

İl Müftüsü Sula´nın konuşmalarından sonra İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Necdet Çağıl konferans sunumunu gerçekleştirdi. Çağıl konuşmasında Kur´an kelimesinin etimolojik yapısı, kökeni ve anlamı ve bununla ilgili bir takım kıraat farklılıklarından bahsederek şunları söyledi: ?Kuran´ı Mübin, okunan bir kitap, çokça okunması gereken bir kitap olduğu isminden anlaşılmaktadır. Demek ki okumaya değer bir kitap arıyorsanız budur. Başka bir yere gitmeyin, adres belli. Bizim dünyevi ve uhrevi şerefimiz bu kitabın içindedir. Yani bu Kitaba sarılan, bu kitabı kendisine iltizam eden,  kendisinin ayrılmaz bir parçası kılanlar dünyada da ahirette de fevz-ü necata ulaşacak demektir. Profesör Doktor Çağıl´ın konuşmasından sonra İl Müftüsü Sula, Çağıl´a davete icabetlerinden dolayı teşekkür ederek çiçek takdim etti.

Yoğun katılımın gözlendiği program çiçek takdiminden sonra sona erdi.