KURBAN EDİLECEK HAYVANLAR DİNİ VECİBELERE UYGUN OLMALI

Kurban edilebilen hayvanlar çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmaması gerekiyor.

Tarih: 17.06.2023 17:25
KURBAN EDİLECEK HAYVANLAR DİNİ VECİBELERE UYGUN OLMALI

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ

Kurban edilebilen hayvanlar her şeyden önce dini vecibelere uygun olmalı olduğunu ifade eden Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmesinin gerekli olduğunu söyledi. 

Akar, “Kurban edilebilen hayvanlar her şeyden önce dini vecibelere uygun olmalıdır. Kurban edilebilmesi için koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir. Ancak altı ayın tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Ve kurbanlık seçerken dikkat edilmesi gereken unsurlar ise, sığır ve manda ile koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına bakılmalı. Çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalı. Hayvanın kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı. Yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı olmamalı. Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalı. Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı. Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı. Yara, şişlik ve ödemi olmamalı. Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı bulunmamalı. Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir.” dedi 

KURBAN KESİM YERLERİ VE KURBAN KESİMİ SIRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Kurbanlık hayvanlar şehirde mezbahalarda ve Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca belirlenen yerlerde kesilmesinin uygun olduğunu belirten Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar ve kesim sırasında oluşan artıklar, insanlara ve diğer hayvanlara bulaşarak hastalık oluşturduğunu söyledi. 

Akar, “Kurbanlık hayvan nakledilirken ve kesimi yapılırken, hayvan refah kurallarının gözetilmesi ve hayvana eziyet edilmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Kurbanlık hayvanlar şehirde mezbahalarda ve Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca belirlenen yerlerde kesilecektir. Ancak isteyen vatandaşlar uygun olması halinde kendi bahçelerinde ve çevreye zarar vermeyecek şekilde usulüne uygun bir şekilde kesebilir. Ayrıca köylerde ve öncede belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde yine kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler. Ancak cadde, sokak, yol kenarı ve park gibi toplumsal ve kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Kurban kesim yerlerindeki atıkları, kan ve diğer organların herhangi bir kirliliğe neden olmasının engellenmesi için gerekli önlemler alınacaktır. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan artıklar ile özellikle kist hidatit (parazit larvası içeren su kesecikleri) karaciğer ve akciğerler kesinlikle kedi ve köpeklere verilmeyecek, uygun şekilde hazırlanmış derin çukurlara gömülerek imha edilecektir. Çünkü bu parazitler dire veya kedi-köpek pislikleri ile insanlara ve diğer hayvanlara bulaşarak hastalık yapmaktadırlar. Belediye hizmetlerinin bulunduğu yerlerde ise bu atıklar ve kurban kesim esnasında çıkan diğer atık ve artıklar da mutlaka toplanıp, dayanıklı ve ağzı kapalı poşetler içerisinde belediye temizlik ekiplerine teslim edilecektir. Kurbanlık hayvanlar, kasaplar veya bu konuda ehil kişilere usulüne uygun olarak kesilmelidir. Deri mutlaka usulüne uygun ve zarar verilmeyecek şekilde yüzülerek 1-2 saat dinlendikten sonra tuzlanmalıdır. Derinin yarısı veya üçte biri kadar ağırlıkta tuzla tuzlanmalıdır. Her yıl bu yüzden zayi edilen tonlarca deri, milli ekonomide önemli kayıplar oluşturmaktadır. İlimizde kurbanlık hayvanların kesim yerleri aşağıda belirtilmiştir: Erzurum Büyükşehir Belediyesi Doğu Anadolu Hayvan Pazarı Hayvan Toplama ve Satış Merkezi 3 Adet, Mobil Kurban Kesim Konteyneri Dadaşkent 1 Adet,  Mobil Kurban Kesim Konteyneri Yıldızkent 1 Adet,  Mobil Kurban Kesim Konteyneri Yenişehir Girişi 1 Adet,   Mobil Kurban Kesim Konteyneri Şükrüpaşa 1 Adet ve Mobil Kurban Kesim Konteyneri Yıl boyu kesim yapan ruhsatlı Kesimhaneler.”