KURU HAPAN ESNAFINI BÜYÜK MARKETLER BİTİRDİ

Erzurum’un “Kuru Hapan” adıyla bilinen bakliyatçılarda bulunan esnaf büyük alışveriş merkezleri nedeniyle zor günler geçiriyor.

Tarih: 02.08.2023 18:13
KURU HAPAN ESNAFINI BÜYÜK MARKETLER BİTİRDİ

www.erzurumgunebakıs.com / Rabia Aslan Karakaş

Büyük marketlerin Kuru Hapan’daki bakliyatcı esnafı bitirdiğini ifade eden esnaf İsmail Şenyurt, işlerin bıçak gibi kesildiğini, çoğu esnaf arkadaşlarının daha fazla borçlanmamak için dükkânlarını kapatıp göçtüklerini söyledi.

Şenyurt,” Bizi en başta büyük marketler,  sonra ise kredi kartları bitirdi. Önce büyük alışveriş merkezleri açıldı, ardından kredi kartı furyası başladı. İnsanlarda nakit para bulunmadığı için herkes kredi kartlarıyla büyük alışveriş merkezlerine akın etmeye başladı. Hal bu olunca, olan bizim gibi küçük esnafa oldu. Artık dayanacak takatimiz kalmadı, buradaki birçok esnaf kardeşlerimiz   iş yapamadığı için dükkanlarını  kapatmak durumunda kaldı. Yerel marketler harici diğer bütün AVM’ler esnafı oldukça zor duruma düşürmekte. Esnaf odalarımızın buna seyirci kalmaması gerekir. Geçen yıllarda satışlarımızın çok iyiyken büyük marketler piyasaya girdiğinden bu yana işlerimiz bitme noktasına getirdi. Yaşadığımız toplumda eskiden mahalle bakkallarıyla ve esnafları ile halk arasında anlatılamayacak derece güzel bir ilişki vardı. Bu iletişim sayesinde toplumda esnaf ve halk arasında diyalog, dayanışma ve samimiyet mevcuttu. Ancak AVM’lerin şehir merkezine alınması ile beraber başta küçük marketler, küçük dükkânlar olmak üzere birçok işyeri iflasın eşiğine geldi. Bu da toplumda büyük bir sıkıntıyı beraberinde getirdi. Biz küçük esnaf olarak  artık iş yapamaz durumuna geldik.  Bu nedenle binlerce esnaf iş yerini kapatmak durumunda kaldı. Bu sorun bir an önce çözülsün.”