KURUTMALIK SATIŞLARI DÜŞTÜ

Kurutmalık sezonu başladı ancak geçtiğimiz yıllara göre zamlanan kurutmalık fiyatları vatandaşı memnun etmedi. Tezgâhları süsleyen kurutmalık satışlarında azalma yaşandı.

Tarih: 23.03.2024 10:57
KURUTMALIK SATIŞLARI DÜŞTÜ

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Yöresel yemeklerinin vazgeçilmezi olan kurutulmuş sebzeler gelen zamlar ve hayat pahalılığı vatandaşın tezgâhta duran ürünü sofrasına taşımaya büyük oranda engel oluyor.  Kuruluk fiyatlarında önceki yıllara göre yaşanan artış dikkatlerden kaçmadı. Fiyat artışları üreticileri de olumsuz etkiledi. Kilosu 130TL’den satılan kurutulmuş biber, patlıcan ve diğer ürünlerin fiyatlarının artması nedeniyle üreticilerin satışları düştü.

Kurutmalık fiyatlarının artmasından ötürü satışlarda ciddi düşüklük yaşandığını ifade eden esnaf Yusuf Kılıç,  bu yıl fiyat artışları nedeniyle talebin azalmasından şikayetçi olduklarını söyledi. 

Kılıç, “ Vatandaşlarımızın sıklıkla tercih ettiği; patlıcan ve biber kurulukları yeterli ilgiliyi bu sene zor görür gibi. Müşteriler gelen zamlardan hiç memnun değil çünkü alamıyor. Maliyetler yüksek, satışımız düşük bu durumdan hem biz memnun değiliz, hem de alıcılarımız.   Müşterilerimiz de haklı sonuçta epeyce bir fiyat farkı var. Ancak maliyetler yüksek bizler zam yapmazsak ayakta duramayız. Bu durumda alıcı da satıcı da günümüz ekonomisinden şikâyetçi. Taze sebzelerin suyunun sıkılıp ve kurutulması sonucunda oluşan kurutulmuş sebzelerin raf ömrü oldukça uzundur. Kuru sebzelerin saklama sürecinde dondurucu, buzdolabı gibi beyaz eşyalara ihtiyaç olmadığı için maliyeti de azdır. Vatandaşımızın sıklıkla tercih ettiği; patlıcan ve biber kurulukları yeterli ilgiliyi bu sene zor görür gibi. Müşteriler gelen zamlardan hiç memnun değil çünkü alamıyor.  Kurutmalıkların maliyeti yüksek olunca bizim de ister istemez kâr marjımız düşüyor.   İsteğimiz bir an anca taze ürünlerin ucuz olması ve sonrasında zaten kurutmalıklar da ucuz olur.”