LAHANANIN KİLOSU EL YAKIYOR

Erzurum’da kışlık lahana tezgâhlardaki yerini zamlı aldı.

Tarih: 22.10.2023 16:20
LAHANANIN KİLOSU EL YAKIYOR

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Kışlık lahananın kilosu 60 ile 70 TL’den satışa sunulduğunu ifade esnaf Mesut Çam, kış mevsiminin yaklaşmasıyla lahanaların tezgâhlardaki  yerini aldığını ve  lahana turşusu sezonunun başladığına vurgu yaptı.

Çam,”  Hava şartlarının soğuk gitmesi nedeniyle, şuan sebzede fiyatlarda artış var.  Beyaz lahana 60 ile 70TL’den satılıyor. Yıllardır bu işi yapıyorum baba mesleği. Niğde’den Kadirli’ye semt pazarlarına getiriyoruz. Alıp alıp gidiyorlardı daha önceleri şu anda 3’e, 4’e bölerek lahana veriyoruz. Milletin alım gücü kalmadı. Asgari ücrete zam ne kadar gelmiş olursa olsun fiyatlarda ona nazaran yükseliş var. Kış mevsiminin vazgeçilmezi olan lahana sebzesi hem hastalık ve virüslere karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor hem de hücreyi yenileyerek metabolizmayı hızlandırıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da lahana turşusu kurmak isteyen emekçi ev kadınları semt pazarlarının yolunu tutuyor. Salgın ve gripten korunmak için faydalı besinler arasında yer alan lahananın kilosu ise bir el yakıyor. Sadece bu lahana ve karnabaharda olsa belki daha az etkilenirlerdi, fakat bu ayki enflasyon rakamları gösteriyor ki Pazar esnafı da alışveriş yapanda ağlıyor. Vatandaş lahana almak istiyor fiyatı pahalı olduğu için alamıyor. Daha temel ihtiyaçlara yönelmek istiyor, bunlar ikinci planda kalıyor.  Mazot fiyatları da arttı. Gelirden çok giderimiz var. İnsanlar market pahalılığına ses çıkartmıyor ama pazarcı esnafına tepkiler çok büyük. Biz fiyatlarda oynama yapamıyoruz ama marketlerde yapıyorlar. Artık pazar kültürü de günden güne azalıyor. Yeni nesil internet üzerinden sipariş veriyor. Pazara verilen değer azaldı.”

Lahana sebzesi

Lahana sebzesi; bağışıklık sistemini güçlendiren, A, C, K vitaminleri, potasyum, magnezyum içeren, hücreleri yenileyerek metabolizmayı hızlandıran özelliğiyle biliniyor. Bu nedenle uzmanlar, özellikle de kışın salgın ve gribe karşı vücut direncini güçlendiren lahana ve turşusunun tüketilmesini öneriyor