Lal Baba Türbesi Bakımsızlıktan Virane Halde

2007 yılında Yakutiye Belediyesi tarafından ortaya çıkarılan lal baba türbesi bakımsızlıktan virane hale geldi.

Tarih: 17.09.2023 17:25 Güncelleme: 17.09.2023 19:57
Lal Baba Türbesi Bakımsızlıktan Virane Halde

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU 

Erzurum Yakutiye ilçesine bağlı gölbaşı mahallesinde bulunan lal baba türbesi hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır. Ama Lal baba türbesi hakkında birkaç rivayet bulunmaktadır. Bu rivayetler şöyle yer almaktadır. 1840’lı yıllarda diğer bir rivayete göre ise 1200’lü yıllar da yaşadığı sanılmaktadır. 

2007 yılında Yakutiye Belediyesince Lal Baba türbesi çevresindeki evler sökülüp kaldırılarak meydana çıkarılan ve çevresi bahçe haline getirilen türbenin 2007 yılından günümüze kadar bakımının yapılmamasından kaynaklı harabe geldiğini ifade eden vatandaşlar,  Erzurum’da hiçbir tarihi yere saygı duyulmadığından dolayı bulunan virane hale geldiğini söylediler.

Vatandaşlar,”  Maalesef değerlerimize ve ecdadımıza layıkıyla sahip çıkamıyoruz. Ülkemiz insanı ecdadını çok seviyor, ondan her daim övünerek bahsediyor olsa da onların hatırasına hakkıyla sahip çıkmayı maalesef başaramıyoruz.  Türbeler de yatan zatların hepsi Erzurum için önemli şahsiyetlerdir. Zamanında şehrimize hizmet vermişlerdir. Bu zatların hepsini unutmamamız gerekiyor.  Geçmişini önemsemeyen bir nesil geleceğini inşa etmekte zorluk çekebilir. Gün geçtikçe değerlerimizi kaybediyoruz. Sürekli buraya dua ediyoruz. Neden ilgilenmiyorlar türbelerin bakımlarıyla? Çok bakımsız halde Biz vatandaşlar olarak bu duruma el atılmasının gerektiğini ve çözüm üretilerek bu sorunların ortadan kalkmasını istiyoruz. Erzurum'un uzak ve yakın tarihi arasında ciddi araştırmalar yapmalarını beklemekteyiz. Bu yüzden yetkilileri göreve davet ediyoruz. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte çevre temizliğine de ihtiyaç duyulan bu türbenin kendi haline bırakılıp kaderine terk edilmesi büyük bir ayıp. Bu ayıba yetkililerin son vermesi gerekiyor.”

Lal Baba Türbesi  

Türbede bulunan kitabede ise şunlar yazılıdır; "Hulusi kalb ile gel eyle gel can ziyaret. Abdulfettahi El Enisi bulup yaptı anı, hayıresi belirsiz olmuş iken bir nice sal budur hudaya mahsi matlab. Raht binaesi budur nakdi sarfi gayret eden Bolulu Mustafa Ağa himmetesi fehimi geldi tarih lafzı üzre bin ikiyüz altmış ikisi." 

Nene Hatun evinin arkasına düşen Kınakına Sokağı'nın gereksiz sokağa açıldığı yerin girişinde sağ taraftadır” tarifini yapmaktadır. Eskiden Lal Baba konuşmayan, dilsiz çocukların getirilip ziyaret edildiği bir yermiş. Hayatı hakkında fazla bilgi yoktur. Yeri merhum Dr. Zeki Başar tarafından tespit edilmiş ve şu not düşülmüştür: “Halen Kınakına Sokağı'ndaki düz dam örtülü küçük bir kulübe halinde olan türbe veya mezar kaldırılmış olup, yerinde şoför Kaya'ya ait tek katlı mütevazı bir ev vardır. 2007’de Yakutiye Belediyesi tarafından tekrar gün yüzüne çıkarılan bu ecdat yadigarının yeri ile Zeki Başar'ın tarif ettiği yer arasında fark vardır. Bilge Seyidoğlu, Lal Baba ile Ebul Fettah Enisi'nin ayni kişiler olduğunu belirtmektedir.