Lastik Üzerindeki Yanak İşaretleri Ne Anlama Geliyor?

Başka bir ifade ile aracın lastik eninin boyuna oranıdır. Lastik yüksekliğinin, lastik genişliğinin yüzde 55'i kadar olduğunu göstermektedir.

Tarih: 29.09.2023 19:24
Lastik Üzerindeki Yanak İşaretleri Ne Anlama Geliyor?

www.gunebakis.com/ İhsan KUMRU

Başka bir ifade ile aracın lastik eninin boyuna oranıdır. Lastik yüksekliğinin, lastik genişliğinin yüzde 55'i kadar olduğunu göstermektedir. Bu değer yanak yüksekliği olarak da ifade edilmektedir. Yani lastiğin yere temas eden noktası ile jant arasındaki mesafedir.

Lastik Üzerindeki Yanak İşaretleri hakkında açıklamalarda bulunan Lastik Ustası Mehmet Bayram, doğru lastik seçimi, yüksek performansı ve güvenli sürüşü doğrudan etkileyen önemli bir faktör olduğunu söyledi.

Bayram,” Doğru lastik seçimi, yüksek performansı ve güvenli sürüşü doğrudan etkileyen önemli bir faktördür ve bu iş doğru ve bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Satıcılar ürünlerini satmak için, doğru olduklarını iddia ettikleri özellikleri öne çıkarırlar.  Lastiğin yanak işaretlerinde, kodlamanın orta yerinde genelde R harfi bulunmaktadır. Bu R harfi, lastiğin radyal tip lastik olduğunu belirtmektedir. Radyal lastik, lastiğin çatısını oluşturan ipliklerin, dönme sırasında yere dik basması veya lastiğin janta oturan bölgesine dik açı ile yerleşmesi ile oluşan karkas yapıdır. Çapraz lastiklerin kord yerleşimi ise yatay açı olacak şekildedir. Bugün yeni lastiklerin hemen hemen tamamı radyal lastiktir. Kodlamada hiç harf olmaması veya P harfi bulunması ise, bu lastiğin bir binek otomobili lastiği olduğunu göstermektedir.  Lastiklerin üzerinde bulunan yanak işaretleri doğru okunmalı ve doğru anlaşılmalıdır.

Lastiklerin üzerinde yer alan işaret her şeyi anlatıyor.

“Lastiklerin üzerinde yer alan işaret ve rakamlar çok şey anlatmaktadır. Bir oto lastiğinin yan yüzeyinde, gereksinim duyulacak tüm bilgiler yer almaktadır. Yanak işaretleri adı verilen bu bilgiler, bir takım harf ve sayılardan oluşmaktadır. Aslında aracın fabrika çıkışında araç üzerinde bulunan lastiklerin yanak işaretleri, bundan sonraki lastik seçiminde gösterge olmalıdır. Çünkü bu değerlerin dışında bir lastik kullanmak, aracın sürüş performansını ciddi şekilde etkileyebilir. Bu bakımdan lastiklerdeki yanak işaretleri, araç için en uygun lastik seçiminde karar noktasıdır.”