MAKUL SÜREDE DAVALARIN BİTİRİLMESİ GEREKİYOR

Adliyelerde en uzun süreli davalar 10 yıllık, 12 yılık veya 15 yıl gibi süren davalar bulunuyor.

Tarih: 05.07.2023 19:07
MAKUL SÜREDE DAVALARIN BİTİRİLMESİ GEREKİYOR

www.erzurumgunebakıs.com Berivan Polat

Makul süre içerisinde bitirilen davalar ise sonuçlanırken 5 yılı geçmiş bir dava da vatandaşlar Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurabilirler. 

Makul sürede davaları bitiremediğinin kanaatiyle tazminata ve hak ihlaline hükmedebildiğini ifade eden Erzurum Baro Başkanı Talat Göğebakan, her yerde uzun süren ve bekletilen davaların kasıtlı olarak bekletilmediğini söyledi. 

Göğebakan, “Her dava için makul süre kavramı bulunuyor. Makul sürede davaların bitirilmesi gerekiyor. Makul sürede davalar bitirilmez ise bunun karşılığında hak ihlalinin yaşanılmasından kaynaklı tazminat verilir. Sonucunda ciddi tazminatlara hükmedilebiliyor. Hem Anayasa Mahkemesi tarafından hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından hükmedilmiş oluyor. Makul sürenin bir sürü ölçüsü vardır, davanın karmaşıklığı oluyor, dava konusunun önemi oluyor. Bunun gibi bir sürü ölçüsü bulunuyor. Burada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi genellikle 5 yılı aşan sürelerin makul olmayan bir süre olduğunun kanaatinde oluyor. Makul sürede davaları bitiremediğinin kanaatiyle tazminata ve hak ihlaline hükmedebiliyor. Zaman aşımı kavramı nedeni Hukuk da ki istikrarı korumak için bulunuyor. Makul sürede bulunan zaman aşımı süre içerisinde bitirme şartı var. Hukuk davalarında daha ayrı ama genellikle ceza davalarında önemlidir. Bir sürü sebep içeriyor. Yargının uzaması, taraflardan kaynaklı, devletin yapması gereken işlemlerden kaynaklı, mahkemelerin üzerine düşeni yapmamasından kaynaklı uzamalar yaşanabiliyor. Hepsi birleşince zaman aşımı durumları da ortaya çıkıyor. Makul süre Anayasa Mahkemesinin de kararları var.  Bunun belirlenmesinde de ilk derecede karar verilerek istinaf da kesinleşen ve istinaf ardından Yargıtay aşaması gören dosyalar bile farklılıklar arz edebiliyor. İşte 3 buçuk yıl veya 5 buçuk yıl gibi bunlara da uyulmamasında tazminata hükmedilebiliyor. Her yerde bekletilen davalar bulunuyor. Bu davalar kasıtlı bekletilmiyor.  Ama taraflardan kaynaklı, tebligat sorunundan kaynaklı, rapor bekleyen davalar gibi durumlardan, bazen mahkemelerden kaynaklı bekletiliyor. Hepsi birleşince makul dosyalar bitirilemiyor. Uzun süren dosyalar bulunuyor çok uzun süreli davalar 10 yıllık, 12 yılık veya 15 yıldır gibi süren davalar bulunuyor. Zaman aşımına uğrayan dosyalar var. Sayısı çok da az değil. Türkiye’nin her yerinde bulunuyor. Davaların bitirilmemesi her yer de ki mahkemelerin sorunudur. Makul süre içerinde bitirilen davalar ise sonuçlanırken 5 yılı geçmiş bir dava da vatandaş Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurabilir. Ve sonuçlandığı zaman tazminatlarını alabilirler.” dedi