Maliyetine rağmen olmazsa olmazlarda

Erzurum düğün gelenekleri arasında yer alan ve evliliğin olmazsa olmazlarından ?hamam takımı´ külfetli bir gelenek olmayı sürdürüyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Maliyetine rağmen olmazsa olmazlarda

Günebakış/Muhammed cOŞKUN

Düğün gelenekleri arasında yer alan ve evliliğin olmazsa olmazlarından ?Hamam takımı´ Erzurum´da evlenen çiftlerin hayali. Yaklaşık 50 kalem üründen oluşan hamam takımının maliyeti 7 bin TL üstünde gerçekleşiyor. Erzurum´da hamam takımı satıcılarının sayısı hayli fazla. Nedeni ise bu sektörde talebin fazla olması.

Hamam takımı satış mağazası sahiplerinden Hüseyin Can, erkek tarafının müstakbel gelinlerini üzmemek, mahcup olmamak adına ekonomik sınırlarını zorlasa da hamam takımını satın aldıklarını dile getirdi. Hamam takımı içerisinde gümüş nalın, gümüş hamam tasının yanı sıra gümüş şekerlik, gümüş zemzem takımı, gümüş şamdan, gümüş Kur´an-ı Kerim kabı, gümüş resimlik, epilasyon gibi 45 malın alındığını kaydetti. Can, ?Eskiden gümüş nalın normal ayak ölçülerinde yapılır ve satılırdı. Ancak günümüzde rağbet kalmayınca sembolik gümüş nalın satılıyor. Herkes bütçesine göre hamam takımı alıyor. Erzurum düğünlerinin vazgeçilmez geleneklerinden birisi hamam takımı. Hamam takımı alımı esnasında damat ve damat adayının ailesi gelin ve müstakbel dünürlerine karşı eziliyorlar. Gelin adayı da müstakbel eşi ve kayın pederinin zorlanmasına zaman zaman üzülüyor ama yapılacak bir şey yok.? dedi.