Mantar Fiyatı Cep Yakıyor

Erzurum’da mantar pazar tezgâhlarına 100TL’den giriş yaptı, mantarın fiyatını soran vatandaş almadan geri döndü.

Tarih: 14.02.2024 00:28
Mantar Fiyatı Cep Yakıyor

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Mantar   tezgâhlarda yerini aldı, fiyatı ise dudak uçuklattı. Lezzeti ile sofraların baş tacı olan ve yağmurların başlamasıyla birlikte sayıları da artan mantar, hem tezgâhlarda, hem de mutfaklardaki yerini aldı. Mantarı özleyen vatandaşlar almak istese de kilogram fiyatını duyunca vazgeçti. Kimi vatandaşlar mantarın fiyatı bu kadar olamamalı diye isyan ederken kimileri de “ne ucuz ki” diyerek ihtiyacı kadarını aldı.

 Elindeki ürünleri satamayan esnaf ise durumdan şikâyetçi. Üretim maliyetlerinden kaynaklı zor şartlarda mesleğini icra eden esnaf, fiyatların artış sebebinin esnaf olmadığını mazota gelen zamlar, artan vergiler, üretim maliyetinde artan diğer etkenler olduğunu söyledi. Ancak bu söylenenler ne vatandaşı tatmin etti ne de poşetlerin dolmasını sağladı. Fiyatlar her geçen gün artmaya, esnafın ürünü elinde kalmaya ve vatandaş ürün alamamaya devam edecek. 

Mantarın faydaları 

Vitamin bakımından zengin olan mantarlar, içerisinde B gurubu vitaminleri, A vitamini, K ve D vitaminin içerdiği belirtiliyor. Çocukların büyüme ve gelişmesine, kemik erimesinde risk altında bulunan insanlara fayda sağlandığı bilinen faydalarındandır. Özelikle mantarların içermiş olduğu kalsiyum, potasyum, fosfor, demir, çinko ve bakır mineral özelikleriyle, kansızlığı, kalp damar rahatsızlıklarını, tansiyon yüksekliğini, inme, astım, romatizmal hastalıklara yakalanma tehlikesini, migreni, diş çürüklerini ve kemik erimesini önler vücudun bağışıklığını güçlendirir. Aynı zamanda mantar, hem vitamin hem de mineral içeriğiyle yaşlılığı geciktirir, beyin ve sinir sistemini alzheimer gibi kronik hastalıklardan koruduğu da bilinen faydaları arasındadır.