MANTAR MEVSİMİ BAŞLADI…

Havaların yağışlı gitmesinin ardından baharın gelişi, güneşin açmasıyla birlikte mantarlar dağ ve meralarda çıkmaya başladı.

Tarih: 30.04.2023 17:42
MANTAR MEVSİMİ BAŞLADI…

www.gunebakiserzurum.com / Rabia ASLAN KARAKAŞ

Erzurum'da da bu aylarla yağmur sonrası güneşin açmasıyla birlikte mantarlar çıkmaya, mantar severlerin ise toplamaya başladı görüldü.  Aman mantar zehirlenmelerine dikkat edelim. Yetkilliler tanımadığınız ve bilmediğiniz mantarları toplamayın, yemeyin zehirlenirsiniz diye uyarılarda bulundular.   

Mantar mevsimi başladı. Mantar tüketirken olduğu gibi toplarken de dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunmakta. Peki mantar toplamaya neyle gidilir, neler giyilir, nelere dikkat edilmelidir. Tüm bunları sitemiz muhabiri Rabia ASLAN KARAKAŞ sizler için araştırdı.  

Sonbahar ve ilkbahar ayı, mantar toplama macerası için en doğru zaman. Toprak altında yağmur suyuyla beslenen mantarlar, yağmur sonrası yeryüzüne çıkıyor ve çok hızlı büyüyor. Mayıs ayından kasım ortalarına kadar devam eden mantar toplama süreci, yüksek ve dağlık bölgelerde yaz aylarında da mümkün

Mümkünse ağzı kapatılabilen bir sepetle ormana girilmeli. Yanınızda mutlaka bir çakı ve fırça bulunmadır. Zira mantarı ormanda temizlemelisiniz, evde değil. Poşetle mantara gidilmesine mantar dostları olarak kesinlikle karşıyız. 

Türkiye'de En çok mantar yetiştirilen şehirlerin başında Bolu, İzmit ve İstanbul geliyor. Bunun dışında Antalya ve Korkuteli ilçesi mantar üretiminin fazla olduğu diğer yerlerdir. 

Bu mantarlara dikkat edilmeli çünkü zehirliler.  

  • Ağulu  mantar.  
  • Sinek mantarı 
  • Yalancı dede mantarı 
  • Amanita pantherina mantarı 
  • Şeytan mantarı 
  • Ölüm meleği mantarı