Markada yüzde 17.6´lık artış

Türk Patent ve Marka Kurumu(TÜRKPATENT) mart ayı iller marka başvuru dağılımını paylaştı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Markada yüzde 17.6´lık artış

Mahmut AKDAĞ

Erzurum´dan 2018´in mart döneminde 20, yılın ilk üç aylık bazda ise 58 marka başvurusunun yapıldığı bildirildi. Üç aylık düzeyde Erzurum´un marka başvuru payı Türkiye toplamında yüzde 0.20, bölge toplamında ise yüzde 15.02´lik dilim oluşturdu.

ERZURUM VE AYLIK EDĞİŞİM

Erzurum´da mart ayında kaydedilen marka başvuru sayısı şubat ayına göre yüzde 17.64´lük artış gösterdi. İlden ocak ayında 21, şubat ayında 17, martta ise 20 başvuru gerçekleşti. Erzurum marka başvuru sayısı yüksekliği bakımından Doğu Anadolu Bölgesi illeri sıralamasında 3, Türkiye illeri sıralamasında ise 41´inci sırayı aldı.

BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

TÜRKPATENT mart ayı marka istatistiklerine göne, ay içinde Erzurum´dan 20, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinden 31, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illerinden 40, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 134 başvuru yapıldı. Yılın ilk üç aylık bölümünde ise Erzurum´dan 58, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinden 85, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illerinden 111, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 386 başvuru kaydedildi.

ERZURUM´UN BÖLGESEL PAYI

Ocak-Mart ayları düzeyinde Erzurum´un marka başvuru sayısı KUDAKA istatistik Bölgesinde yüzde 68.23, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 52.25, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 15.02´lik pay gösterdi. Üç aylık süreçte bölge illeri Elazığ´dan 111, Malatya´dan 94, Erzurum´dan 58, Van´dan 42, Erzincan´dan 25, Bitlis´ten 11, Ağrı ve Kars´tan 10, Bingöl ve Muş illerinden 7, Hakkari ve Iğdır´dan 5, Ardahan´dan 1 başvuru yapıldı.

 

TÜRKİYE İLLERİ SIRALAMASI

Türkiye illeri ocak- mart döneminde marka başvuru sıralamasında en yüksek başvuru yapan iller, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Gaziantep, Konya, Kocaeli, Adana, Kayseri, Mersin, Denizli, Muğla, Sakarya, Eskişehir, Balıkesir, Samsun, Hatay, Manisa, Trabzon, Aydın, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Şanlıurfa, Diyarbakır, Afyon, Çanakkale, Elazığ, Mardin, Malatya, Ordu, Isparta, Kütahya, Rize, Karaman, Edirne, Nevşehir, Düzce, Çorum, Sivas, Erzurum olarak kaydedildi.

 

MARKA NEDİR?

Marka, bir işletmenin mal ve/veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal ve/veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayımlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işarettir.