MARKETLER PAZAR GÜNLERİ KAPATILSIN

Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Başkanı Rasim Fırat, Perakende Yasası düzenlemeleri hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Tarih: 26.11.2023 16:15
MARKETLER PAZAR GÜNLERİ KAPATILSIN

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Fırat,  "Küçük esnafın nefes alması için pazar günü marketler kapatılsın ve sadece küçük esnaf açık kalsın. Ayrıca trafik getirecek tekel gibi ürünler de sadece buralarda satılsın. Haftada bir gün zincir marketler kapatılsın. En azından bir günlüğüne küçük işletmeler soluklansın. Dünyada bu iş nasıl yürütülüyorsa bizde de aynı yapılmalı. Zincir marketlerin açma kapama saatleri, yerleri, nüfusa göre açılma oranları, haftada 1 gün tatil ve çalışanların da haklarının korunacağı bir düzenlemenin yapılması lazım. Belli nüfusun altındaki ve belirtilen mesafe aralığına uymayan yerlerde işletme açılmamalı. Yoksa piyasada fiyat istikrarı sağlanamaz. Yüksek meblağlı ve garanti kapsamına alınması gereken ürünlerin bile satışı var. Bu ürünler arızalandığında tüketiciler muhatap bulamadığı gibi garanti servisine ulaşamayan ya da ulaştığı halde istediği geri dönüşü alamayan çok sayıda tüketici var. Bu tarz durumlarda zincir marketler konunun muhatabı olmadığı gibi sorunun çözümü noktasında da işlevsiz kalıyor. Sattığı ürüne sahip çıkamayanlar o ürünü satmamalı. Perakende Yasası’nda yapılacak değişiklikle zincir marketler yalnızca gıda ürünlerini satabilmeli.”

MARKERLER HAKSIZ REKABET ORTAMI OLUŞTURUYOR 

Sahaya indiğinizde market zincirlerinin haksız rekabet ortamı oluşturduğunu görüyorsunuz. Marketler hafta sonu açık zücaciye ürünü satıyor ama yanındaki küçük esnaf kapalı. Bu durumda zincir markerler haksız rekabet ortamı oluşturmuş oluyor. Zaten pandemi döneminde gelirleri oldukça arttı. Bakkalları ve manavları bu kısır durumdan kurtarmak lazım. Pazar günleri tüm zincir mağazalar kanunen kapalı olsun. Bakkallar, büfeler kanunen açık olsun. Gelir düşünmemeksiniz, zincir market mağazaları bunu desteklemeli. Bu şekilde zincir mağazalar hafta sonu tüm personelini izin vererek, kazanç sağlayacak ve personelin hafta sonu evde dinlenerek hafta içine motive olacağı pozisyona getirecektir. Bakkal ve büfelerinde pazar günü İş yapar pozisyona geleceği düşüncesindeyim.”