Marketlerin indirim oyunu!

Bazı gıda maddelerinde yüzde 7 KDV indirimi uygulanmasına rağmen  Erzurumdaki zincir marketlvrin de bir çok ilde olduğu gibi önce bindirim sonra indirm uyguladıkları iddia ediliyor.

Tarih: 16.02.2022 19:30
Marketlerin indirim oyunu!

Sinan AYDIN

Döviz kuru artışını bahane ederek fahiş oranlarda zam yapan Erzurumdaki ulusal ve yerel marketler, dolar düşüp bazı gıda maddelerinde yüzde 7 KDV indirimi uygulanmasına rağmen  önce bindirim sonra bindirm uyguluyorlar. Marketler, hükümetin kestiği cezalar sonrası strateji değiştirdi. Bazı marketlerin şimdi de etiketlerle sahte indirim kampanyaları yapmaya başladığı belirtiliyor.

SÖZDE İNDİRİM

Döviz kurundaki yükselişi bahane ederek fiyatlarına fahiş zam yapan ve gramaj oyunuyla örtülü fiyat artışı yapan fırsatçı marketler, vatandaş tepki gösterip, hükümet ceza kesince yeni bir yöntem keşfetti. Marketlerde bu seferde 'sözde indirim harekatı' başladı. Hükümetin bazı gıda maddelerinde yüzde 8 olan KDV oranını yüzde 1'e düşürmesinde rağmen fiyatların bir gün önce Pazar gününden yükseltilip Pazartesi günü tekrar 1 gün önceki fiyatlara çekilerek sözde indirm uygulandığını iddia edvrek hem devleti hem de vatandaşı kandırıyorlar. "Her gün düşük fiyat", "Bu markete özel", "Bu etiketi takip et", "Çok iyi fiyat" başlıklarıyla indirim algısı yaratmaya çalışan marketler, azalan tüketici ziyaretleri ve düşen sepet ortalamalarını bu şekilde yükseltmeye çalışıyor.

YAPILAN İNDİRİM SAHTE ?

Tüketiciler marketlerin indirim yazılarının 'sahte' olduğunu belirtiyor. Patatesten domatese, makarnadan salçaya ve yumurtaya kadar aldıkları ürünlerde fiyatların artık günlük değiştiğini belirten tüketiciler, gramaj oyunundan sonra indirim oyunuyla vatandaşın yanıltıldığını söylüyor. Özellikle fiyatları artırıp sonra üzerini çizip 'indirim' yazan marketler, gerçek fiyatları vatandaşa indirimli gibi pazarlıyor.

BAKANLIK DENETLİYOR DENİLİYOR AMA...

Ticaret Bakanlığı,yüzde 7 KDV indirminin raflara yansıtılmadığı şikayetleri sonrası harekete gti. Fiyatları artıran spekülatörlere yönelik 81 ilde eş zamanlı denetim başlatıldı. Erzurum'da da denetim ekipleri fiyatların aylık değişimlerini inceliyor. Normalin üzerindeki artışlarla ilgili işlem başlatılıyor. Vatandaş ise Erzurumda denetimlerin yetersiz olduğunu, özellikle yerel marketlerimn gerçek anlamda denetlenmediğini iddia ediyor.