Mart giderayak kapıdan baktırdı

30 Mart gecesi sahur vaktinde başlayan kar yağışı, öğlene kadar devam etti. Sabah erken saatler de işlerine giden vatandaşlar zor anlar yaşadı. Koca şehir beyaza büründü.

Tarih: 31.03.2023 13:11
Mart giderayak kapıdan baktırdı

Talha KOCA

Geçtiğimiz gün Erzurum’da gece sahur vaktinde başlayan kar yağışı gün boyu devam etti. Şehri etkisi altına alan yağış, vatandaşlara zor anlar yaşattı. Beyaza bürünen kentte belediye ekipleri de sahaya inerek, kar temizliği yaptı. Öte yandan Ramazan Ayı’nda kar gören Dadaşlar, durumdan memnun olduklarını ifade ettiler. Kar yağışının etkili olduğu şehirde oruçlu genç vatandaşlar da havanın soğuk olmasından dolayı pek susamadıklarını dile getirerek, “Ramazan Ayında ilk kez kar görüyoruz. Büyüklerimiz kış aylarına denk gelen Ramazan Ayını anlatırdı. Bizde hep merak ederdik. İlk orucumuzu yaz aylarının ortasında tutmuştuk. O zaman güneş yakıp kavuruyordu. Öte yandan uzun günlerde birde akşam ezanı 8’de okunuyordu. İlk oruç tuttuğumuz zamanlar bayağı zor geçmişti. Şimdi güneş yok, kar var ve oruç tutuyoruz. Pek zor olmuyor. Aksine kış mevsimi de değil! Mart ayının son günleri, baharın mevsimini geldik ama etkili yağışlar var.” diye konuştular.

Bu sene geç gelen ama etkisini bahara kadar sürdüren kar yağışı, vatandaşların aklında ki ‘Kuraklık olur mu?’ sorusunu Mart ayının son günlerinde etkili olan yağış ile birlikte sildi. Kar yağışının yoğun olduğu günden bir gün öncesinde de Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü’nden uyarılar gelmişti. Yapılan uyarılar, “Çarşamba günü bölgemiz genelinde Erzurum, Erzincan, Ardahan ve Bayburt’ta yağmur şeklinde başlayacak yağışların öğleden sonra kuvvetli karla karışık yağmur ve kar, yüksek kesimlerde yer yer yoğun kar, şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Rüzgârın güney yönlerden saatte 40 ile 70 km hız ile kuvvetli fırtına, yüksek kesimlerde hamleli saatte 70 ile 90 km hız ile kuvvetli fırtına ve saatte 90 ile 100 km hız ile tam fırtına şeklinde esmesi bekleniyor. Hava sıcaklıkların çarşamba gününden itibaren 8 ila 10 derece azalarak, mevsim normali altında seyredeceği beklenmektedir. Ulaşımda aksamalar, kuvvetli rüzgâr ve fırtına, buzlanma ve don olayı yer yer tipi ve görüş mesafesinde azalma gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. Kuvvetli yağışların perşembe sabah saatlerinden itibaren etkisini kaybetmesi ancak soğuk havanın Cuma gününe kadar etkili olması bekleniyor.” şeklinde oldu. Aynı zamanda AFAD’da Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü’nün uyarıları sonrasında bölgede yer alan vatandaşların cep telefonlarına uyarı mesajları gönderdi.