Mavi kapak projesi Erzurum'da başarılı olamadı

Mavi kapak projesi desteklerini devam ettiriyor olsa da ilimizde başarılı olamadı.

Tarih: 13.11.2023 13:54
Mavi kapak projesi Erzurum

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş 

Serabral Palsi hastalarına akülü veya manuel tekerlekli sandalye, yara minderli sandalye veya işitme cihazı gibi insanların özgürce hareket edebilmelerini sağlayacak araçların alımını sağlamak için geliştirilen mavi kapak projesi desteklerini devam ettiriyor. 

Kampanya hakkında konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şubesi Derneği Başkanı Sadullah Efe, “sağlıklı insanların eli ayağı neyse engelli, özellikle tekerlekli sandalye kullanan bir birey için de tekerlekli sandalye aynı anlamı taşıyor” ifadelerini kullandı 

Efe, “Mavi kapak kampanyası özellikle ülkemizin batı kesimlerinde hem engelli vatandaşlarımızın günlük yaşamda kullanmış oldukları yardımcı araç gereçlerin temininde destek olmak hem de çevre temizliğine katkı sunmak maksadıyla yapılan bir sosyal etkinlik diyebiliriz. Fakat batı illerinde sanayinin gelişmiş olmasından dolayı mavi kapakların depolanması noktasında ya da aynı anda sanayi kesimine ulaştırılması konusunda ciddi sıkıntı söz konusu değilken bizim ilimizde böyle bir sanayi olmamasından dolayı mavi kapak toplanması ve bunu ilgili yerlere ulaştırılması Erzurum tabiriyle harcı borcundan daha fazla olduğu için pek gelişmedi. Zaman zaman dernekler olarak bu işe el atmış olsak da pek başarılı olamadık. Kampanyanın desteklenmesi ve devam etmesi adına bir dönem Büyükşehir Belediyesi depolama noktasında destek olurken bazen PTT kargo üzerinden yapılan nakillerde ve ücretlerde ciddi bir destek söz konusu oldu. Fakat dediğim gibi ilimizin sanayi kesimine uzak olması özellikle bu kapakların dönüşümü noktasında kullanılan sanayinin yeterli olmamasından dolayı ilimizde başarılı olamadık. Mavi kapak projesi, insanların hem sosyal sorumluluk projesi kapsamında hem de engelli bireyler için toplumda empati duygusunun gelişmesinde önemli bir etkendi. Sanayi kesimindeki dezavantajlarından dolayı pek başarılı olamadı ama ben şunu da ifade etmek isterim ki Türkiye Cumhuriyeti sosyal devlettir ve sosyal devlet olarak da yapması gerekeni azami düzeyde de olsa bugünün şartlarını yerine getirmeye çalışmaktadır. Zaman zaman tekerlekli sandalye ve yardımcı araçların temininde sıkıntı yaşansa dahi devletimizin vermiş olduğu desteklerin gölgelenmemesi lazım. Şu anda akülü sandalyede devletimizin 7 Bin 500 TL gibi bir desteği söz konusudur. Sandalyenin tamamını karşılamıyor ama geçmiş dönemlerde tamamını karşıladığı zamanlarda vardı ve ben gerek mavi kapak gerek diğer anlamda yapılan destekleri önemsemekle birlikte devletimizin katkısının da göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

“Tekerlekli sandalye desteği”

Efe, “sandalyelerin kişilere ulaşımı noktasında ciddi bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum işin açıkçası ama zaman zaman bizlere de gelen talepleri gerek dernek imkanlarıyla gerekse ilgili konularla aracılık yapmak suretiyle genel merkezimizin desteği, konfederasyonların desteği veya engelliler hizmet veren diğer derneklerden temin ediyoruz. Bununla birlikte yerelde başta büyükşehir belediyemiz olmak üzere gerek akülü gerek manuel sandalye desteğinde bulunması söz konusu, yine ilçe belediyelerimiz yıl içerisinde şahit olduğumuz ve basından takip ettiğimiz kadarıyla destek oluyor. Ayrıca kaymakamlıklar aracılığıyla da sandalye maliyetinin faturasını sosyal yardımlaşma vakfına ibraz etmek suretiyle götürerek aradaki farkı talep ettiğiniz takdirde kaymakamlarımız da destek oluyorlar”.

“Hep destek tam destek”

Efe, “Bu sene 5-6 arkadaşımıza manuel sandalye desteğimiz olurken yine geçici olarak verdiğimiz sandalye desteklerimiz de oldu. Geçici sandalye desteklerimiz ise kişinin geçici hastalıklar, geçici sakatlıklar ve ağır hastalık dönemlerinde hastaneye gidip gelmesinde yardımcı olmak maksadıyla sağlanan yardımlardır.  Ağır hastalıklarda manuel sandalye talep edenler oluyor ki şu anda 5-6 sandalyemiz vatandaşımıza teslim ettik. Yine diğer dernekler üzerinden veya kamu kuruluşları üzerinden de 5-10 kişiye yardımcı olduğunu söyleyebiliriz ama direkt dediğim gibi dernek fonlaması şeklinde bir desteğimiz söz konusu değil. Tekerlekli sandalye, akülü sandalye ve sosyal destekler temini noktasında geliştirilen faaliyetleri önemsiyoruz. Gerek büyükşehir belediyemizin bu anlamda tekerlekli sandalye ve akülü sandalyenin bakım onarım ilkesi şu anda mevcuttur. Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor daha sonra diğer illerden de örnekleme suretiyle yapılanlar var ama bizim ilimizde 2015 yılından itibaren faaliyettedir. Burada herhangi bir kişiden talep söz konusu değil yani ekonomik yeterliliği olup olmamasına bakılmaksızın destek söz konusu. İlimiz dışında çevre illerden dahi gelen taleplere cevap vermeye çalışarak bunun çok önemli bir hizmet olduğunu düşünüyoruz. Aktif kullanıcı konusunda tam emin değilim ama binle 2 bin 500 arasında bir sandalyenin olduğu söyleniyor bunların her birinin ikişer tane akü kullandığını düşünün ki bazıları 5 kullanıyor bazıları bir kullanıyor ama ortalama 2 kullanıldığını düşününce yıllık 2 bin, 2 bin500 arası sadece akü sarfiyatı söz konusu ki bu da ciddi bir maliyet. Bu anlamda biz bugüne kadar hiçbir maliyete karşı çıkmayarak her türlü destek ve bakımı gerçekleştirdik çünkü sağlıklı insanların eli ayağı neyse engelli, özellikle tekerlekli sandalye kullanan bir birey için de tekerlekli sandalye aynı anlamı taşıyor. O yüzden sadece kurumlarla değil zaman zaman vatandaşlarımız da sandalye desteklerinde bulunabiliyor, destekte bulunamasa bile daha önceden sandalye ihtiyacı olan yakınlarının ihtiyacı olmadığı zamanlarda derneğimize teslim ediyorlar”.