Mazide kalan yeni yıl mektupları

Yeni yıl mektupları tarihin tozlu raflarına doğru ilerliyor.

Tarih: 22.12.2023 14:07 Güncelleme: 22.12.2023 15:29
Mazide kalan yeni yıl mektupları

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl

Mektuplaşma geleneği bir dönem büyük bir ivme kazanmış olsa da gün geçtikçe ve teknolojinin gelişmesiyle popülerliğini yitirerek unutulmaya yüz tutmuş durumda.

Kişiye özel olarak hazırlanan mektuplar duyguları ifade etmenin ve insanlar arasındaki samimiyeti belirtmenin en güzel yollarından biri olurken, İletişim araçlarının bu denli gelişmediği ve ayrılıklarında sevgiye dahil olduğu yıllarda, özel mektup adı altında aileye, eş, dost, akraba, yakın arkadaş ve sevgiliye her yıl, yılın son günlerinde yeni yıllarını kutlamak ve özlemlerini ifade etmek için özenle yazılarak ayrı bir anlam kazandırırken günümüzde neredeyse unutulmuş durumda.

Bu anlamda sosyal mecraların yaygınlaşarak bu denli sıklıkla kullanılması kişiler için iletişimin sosyal mecralar üzerinden yapılmaya başlamasına etken olduğunu ve bu nedenle mektubun da önemini kaybettiğini belirten PTT yetkilileri, “sosyal medya uygulamalarının kullanımı arttıkça insanlar mektup yazma geleneğini geride bıraktılar” ifadelerini kullandılar.

Önceden özenle yazılan ve süslenen mektupların zarflara konularak en yakın postaneye götürülmesiyle kutlanan yeni yılın, şimdilerde yerini sadece bir mesaja bıraktığını vurgulayan yetkililer, resmî kurumların gönderdiği tebligatlar ve resmi mektuplar haricinde kimsenin kimseye mektup göndermediğini dile getirdiler. 

Yetkililer, Mektuplaşmanın eski zamanlardan beri süregelen bir gelenekken son yıllarda nostaljik bir hale geldiğini ve bu durumun ilerleyen yıllarda özlemle anılacağını vurguladılar.