Meme Kanseri Farkındalık Ayı Etkinliği

Erzurum İl Sağlık Müdürü Gürsel Bedir, Sağlık Müdürlüğünün Ekim ayını vatandaşların dikkatini kanserler ve kanserden korunma yollarına çekmek için değerlendireceklerini belirtti. Bu kapsamda bir dizi etkinlikler yapılıyor.

Tarih: 06.10.2022 10:27
Meme Kanseri Farkındalık Ayı Etkinliği

Sinan AYDIN

Tüm dünyada her yıl Ekim ayının Meme Kanseri Farkındalık ayı olarak değerlendirildiğini dile getiren Erzurum İl Sağlık Müdürü Gürsel Bedir, Sağlık Müdürlüğünün Ekim ayını vatandaşların dikkatini kanserler ve kanserden korunma yollarına çekmek için değerlendireceklerini belirtti. Müdür Bedir, ay boyunca Erzurum genelinde etkinliklerin planlandığını ve ücretsiz meme ve rahim ağzı kanseri taraması yapan tırın tüm ilçelere ziyarette bulunacağını ekledi. ağlık Müdürü Gürsel Bedir, tüm sağlık çalışanlarının halkımızı kanserle ilgili bilgilendirmek ve taramalarını yapmak üzere hazır olduğunu, halkımızın sağlık kurumlarına başvurmalarını bekledikleri söyledi.

VATANDAŞ BİLİNÇLENDİRİLİYOR

Nitekim 1 Ekim günü Havuzbaşı Kent Meydanında başlatılan çalışmalarda etkinliğe katılan kişilere kanserden korunma, meme kanseri ve ücretsiz kanser taramaları konusunda bilgi verildi ve meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri taramaları yapıldı. Bununla birlikte renkli zamanlar geçirildi. Katılımcılara tüm dünyada meme kanserinin simgesi olan pembe kurdeleler takıldı, pembe renkli çerçevelerle hatıra fotoğrafları çekildi. Katılımcılar çekilen fotoğraflarla sevdiklerine ve kadınlarımıza taramanın önemini anlatan mesajlar gönderdiler. Etkinliğe; İl Sağlık Müdürü Gürsel Bedir, Atatürk Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müfide Nuran Akçay, tüm Sağlık Müdürlüğü başkan ve başkan yardımcıları ile Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma, Mareşal Çakmak Hastaneleri ve Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi başhekim, başhekim yardımcıları, müdürleri katıldı.

ERKEN TEŞHİSİN VE KETEM’İN ÖNEMİNE VURGU YAPILDI

Dr. Akçay meme kanserinin erken teşhisinde taramaların ve KETEM’in önemine vurgu yaptı. Sağlık Müdürümüz ve etkinliğe katılan misafirlerimize meme kanserinde erken tanının önemini anlatmak ve farkındalığı artırmak amacıyla pembe kurdele takarak farkındalık zinciri başlatıldı. 2 Ekim tarihlerinde de Mobil KETEM (Kanser Tarama Aracı) ile Havuzbaşı Kent Meydanında tarama için başvuranların ücretsiz kanser taramaları yapıldı ve taramalar, kanserden koruma hakkında bilgilendirme yapıldı. Konu ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamnada, şöyle denildi: '' ücretsiz sağlık taramasını yaptırmak için Aile Sağlığı Merkezlerine, Sağlıklı Hayat Merkezlerine, İlçe Sağlık Müdürlüklerine, Toplum Sağlığı Merkezlerine ve Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezine (KETEM) başvurabilirsiniz. Meme kanseri taramaları için 40-69 yaş aralığındaki kadınlara 2 yılda bir mamografi çekilmekte, 20 yaş üstü kadınlara her ay kendi kendine meme muayenesi ve yılda bir klinik (sağlık kuruluşunda) meme muayenesi önerilmektedir. Rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş aralığındaki kadınlara 5 yılda bir HPV DNA- Pap Smear testi yapılmaktadır. Kalın bağırsak kanseri taraması için 50-70 yaş aralığındaki tüm kadın ve erkeklere dışkıda gizli kan testi uygulanmaktadır.  Sizleri ve Sevdiklerinizi Taramaya Bekliyoruz. KETEM İletişim: Adres: Müftü Solakzade Mah. 14. Sok. No:1  (Palandöken İlçe Sağlık Müdürlüğü İçerisinde) Palandöken/ Erzurum Tel: 0442 237 20 00''