Memnuniyet oranı yüzde 97

Erzurum Tapu ve Kadastro VIII. Bölge Müdürü Hasan Okumuş, kurum bünyesinde yaptıkları çalışmaların detaylarını gazeteniz GÜNEBAKIŞ´a paylaştı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Memnuniyet oranı yüzde 97

Nesrin Çetinkaya

Ardahan, Ağrı, Kars, Erzurum, Erzincan ve Iğdır olmak üzere 6 tane il ve ilçelerinin kendilerine bağlı olduklarını kaydeden Erzurum Tapu ve Kadastro VIII. Bölge Müdürü Hasan Okumuş, yapılan işlemlerde önceliğin vatandaşın memnuniyeti olduğunu vurguladı. Her ay yapılan anketlerde yüzde 97 oranında bir memnuniyet yakaladıklarını dile getiren Okumuş, kurumun genel işleyişine değindi. 20 tapu müdürlüğü bulunan Erzurum´da 2015 yılsonu itibari ile ise yevmiyeli iş sayısının 57 bin 642, bundan elde edilen harç sayısının ise 25 milyon 428 bin 484 olduğunu kaydeden Okumuş, 2016 yılı sonu itibariyle yevmiye sayısının 61 bin 827, harç miktarının da 35 milyon 57 bin 140 olduğunu kaydetti. 2015 yılına oranla 2016 yılında oranla yevmiye sayısının yaklaşık olarak 4 bin civarında bir artış gösterdiğini söyleyen Okumuş, ülkede artan gayrimenkul yatırımlarının oranları sürekli artırdığını belirtti.

GENEL HATLARI İLE KURUMUN İŞLEYİŞİ

Genel olarak kurumun işleyişine ve yapıkları çalışmalara değinen Okumuş, ?Erzurum Tapu ve Kadastro VIII. Bölge Müdürlüğü olarak bize Ardahan, Ağrı, Kars, Erzurum, Erzincan ve Iğdır olmak üzere 6 tane il ve ilçeleri bağlı, bunlara bağlı olarak da 55 tane Tapu Müdürlüğümüz var. Tapu müdürlüklerimizde vatandaşlarımız gayrimenkulleri ile ilgili başta satış, ipotek, intikal ve haciz olmak üzere çok çeşitli işlemlerini yaptırabiliyorlar. Kurumumuzda 2005 yılından itibaren bir revizyon çalışması başladı. Kuruluşumuzdan beri sitem hemen hemen aynı olarak işlemeye devam ediyor. Ama bugün daha otomasyon tabanlı işliyoruz. Buna uygun olarak TAKBİS sistemimiz var, işlemlerimizi tamamen bilgisayar üzerinden yürütüyoruz, bunun yanında tabi yazılı kaynaklarımızda bulunuyor. Asli unsur dediğimiz tapu kütüğümüz var. Sistemin yanı sıra yazılı olarak devam eden bir geleneğimiz de mevcut, yapılan tüm, işlemleri yazılı olarak tapu kütüklerine işliyoruz. Tüm gayrimenkullerin ayrı ayrı sayfaları var, tüm hepsini te tek işliyoruz. Bunların yanı sıra arşivimiz çok kuvvetli. Her işlemin arşivde dosyası vardır, gelen işlemin türüne ve çeşidine göre o dosya çıkarılır, kütükle karşılaştırılır, üzerinde herhangi bir kısıtlayıcı unsur yoksa işlem yapılır. Bunun yanı sıra resmi senetlerimiz kamera huzurunda vatandaşlara yaptıkları işlemin şekli belirtilerek gerçekleştirilir. Yani alıcı ve satıcı arasında gerçekleştirilen sözleşme kamera önünde, tarafların memnuniyeti durumunda tapu memuru huzurunda yapılıyor? diye konuştu.

2016 YILI YEVMİYE SAYISINDA YAKLAŞIK 4 BİN CİVARINDA ARTIŞ VAR

2015 yılına oranla, 2016 yılında yevmiyeli iş sayısında yaklaşık olarak 4 bin civarında bir artışın gözlemlendiğini kayda geçen Okumuş, ?Biz yaptığımız her işleme bir numara alırız ve buna yevmiye deriz. 2016 yılsonu itibari ile 55 tapu müdürlüğümüzün yaptığı işlem sayısı, yani yevmiyeli işlem sayısı 172 bin 191. Bu doğrultuda yevmiyeli iş sayısına göre alınan harç sayısı ise 75 milyon 385 bin 890 TL´dir. Bu sayıdan devlete kazandırılan yani vergi adı altında devletin aldığı ve bizim buna aracılık ettiğimiz harç miktarı direk olarak bankaya yatırılıyor. Harçlarını vatandaşlarımız devlet bankalarına yatırıyorlar. Erzurum´da 20 tane tapu müdürlüğü bulunuyor. Sayısal verilere baktığımız zaman 2015 yılsonu itibari ile ise yevmiye sayımız 57 bin 642, bundan elde edilen harç sayısı ise 25 milyon 428 bin 484. 2016 yılı sonu itibari ile yevmiye sayısı 61 bin 827, bunlardan elde edilen harç miktarı da 35 milyon 57 bin 140. 2016 yılında,  2015´e oranla yevmiye sayısında yaklaşık olarak 4 bin 185 bir artış mevcut? ifadelerine yer verdi.

ERZURUM´DA DA SAYI GİDEREK ARTIYOR 

Ülke genelinde gayrimenkul yatırımlarının artmasının yevmiye ve harç miktarını da hızla artırdığını kaydeden Okumuş,  buna bağlı olarak Erzurum´da da bariz bir artışın görüldüğünü söyleyerek, ?Yine baktığımız zaman 2016 yılının sonu itibari ile Türkiye genelinde toplam yevmiye sayısı 8 milyon 204 bin 284, aynı zamanda bundan toplanan harç miktarı da 10 milyar 62 milyon 357 bin 715´tir.  Bölge genelinde 2017 Temmuz ayı sonu itibari ile yevmiye sayısı 97 bin 897, harç miktarı ise 42 milyon 629 bin 601 olarak tamamlandı. Ocak ayından Temmuz ayına kadar olan bir süreçti bu, 2017 yılının tamamlanması ile birlikte bu sayılar daha da kesinleşecektir. Sayı her yıl artıyor. Ülke genelinde gayrimenkul yatırımlarının artması bunda oldukça etkili, dolayışla Erzurum´da da sayı giderek artıyor.  Harç sayısı da yevmiyeli iş sayısına göre artış göstermektedir? dedi.

VATANDAŞIN MEMNUNİYETİ, İLK SIRADA

Kurum olarak yapılan işlemlerde önceliğin vatandaşın memnuniyetine verildiğini ve bu doğrultuda her ay anketler düzenlendiğini belirten Okumuş, ?Bizim birde kurum olarak yaptığımız anket çalışmaları var. Bu anketleri her ay kendi personellerimiz arasında düzenliyoruz. Yapılan her işlem tarafımızdan takip ediliyor, bunları süzüyoruz, bu konuda da vatandaşlarımızı rastgele arıyoruz.  2016 yılsonu itibari ile bölge genelinde yaklaşık 4 bin vatandaş arandı ve bu doğrultuda biz yüzde 97 oranında vatandaş memnuniyetine sahibiz. 2017 yılı içinde bu oran geçerli. Bizim için öncelik her zaman vatandaşın memnuniyetidir. Çalışmalarımızı da bu yönde devem etmektedir. Memnuniyetsiz olan yüzde 3´lük bir dilim var, çalışmalarımızı da bu yönde yapmaktayız.  Hedefimiz yüzde 100´ü yakalamaktır. Bizim güncel arşivimizin yanında birde Osmanlı arşivimiz bulunuyor. 1847 yılında kurulduğumuzdan bu yana başvuru kaynağı olarak bu arşivleri hala daha kullanmaktayız? şeklinde konuştu.