Memur ve emekli zammı verisi netleşti

TÜİK'in açıkladığı Haziran ayı enflasyon verileri ile emekli ve memurun zam senaryoları da bir kademe daha netleşti. Mayıs ayında doğalgaz tüketiminin sıfırlanmasıyla enflasyonda görülen durgunluk işçi emeklileri ve memurların ala

Tarih: 05.07.2023 11:26
Memur ve emekli zammı verisi netleşti

Bu durumda normal koşullarda emekliler refah payı olmaksızın yüzde 19,77 zam alacak. Memurların alacağı zam da yüzde 17,55 olacak. Ancak torba yasa ile memur, memur emeklisi ayrı düzenleme beklenirken işçi emeklileri için de kademeli zam tahmin ediliyor.Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla milyonlarca emekli ve memurun alacağı zamlar da netleşmeye başladı.

TÜİK verilerine göre, Haziran'da TÜFE'deki değişim 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19,77 olarak gerçekleşti. Böylece memur ve emekli zammının hesaplanmasa konu olan veri de netleşmiş oldu.

Haziran ayıyla birlikte Aralık ayına göre enflasyon yüzde 19,77 arttı. Bu durumda normal koşullarda emekliler refah payı hariç yüzde 19,77 zam alacak.

Memurların alacağı zam da yine refah payı hariç yüzde 6 sözleşme farkı ile 17,55 olacak. Ancak torba yasa ile memur, memur emeklisi ayrı düzenleme beklenirken işçi emeklileri için de kademeli zam tahmin ediliyor.

 

Normal koşullarda İşçi emeklisi ilk altı ayda gerçekleşen enflasyon kadar kadar zam alacak. TÜİK verilerine göre Haziran'da altı aylık enflasyon 19,77 olarak gerçekleşti. Yani işçi emeklisi kademeli bir zam yapılmazsa söz konusu miktar kadar zam alacak.

Memur ve memur emeklileri de 2023 yılı için toplu iş sözleşmesine göre ilk altı ay için yüzde 8 ikinci altı ay için yüzde 6 zam ve enflasyon farkını alacak. Böylece memur ve memur emeklisinin alacakları zam yüzde 17,55 enflasyon farkı olacak.

Yeni formüller söz konusu olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en düşük memur maaşının da 22 bin lira olacağını açıklayınca şimdi memur maaş zammıyla ilgili kanun teklifinin bu hafta içinde TBMM’ye sunulması ve hızlıca yasalaştırılması bekleniyor.

En düşük memur maaşı şu anda 10 bin 500 lira seviyesinde. Bu rakamın 22 bin TL seviyesine çıkartılması için, 4 bin 500 lira seyyanen zam yapılması, sonrasında ise yüzde 47 oranında zam gelmesi gerekiyor. Böylece en düşük memur maaşındaki artış yaklaşık olarak yüzde 110 olarak tahmin ediliyor.