MEMUR ZAM TEKLİFİ KABUL EDİLEMEZ

Hükümetin memura zam teklifine Eğitim-Bir-Sen Erzurum Şube Başkanı Mustafa Karataş, kabul edilemez bir teklif olduğunu söyledi.

Tarih: 17.08.2023 23:52
MEMUR ZAM TEKLİFİ KABUL EDİLEMEZ

www.erzurumgunebakıs.com / Halil İbrahim Aktaş

Taleplerin ve kamu işvereninin tekliflerini karşılaştırdıkları zaman taleplerimize yaklaşan bir teklif olmadığını ifade eden Eğitim-Bir-Sen Erzurum Şube Başkanı Mustafa Karataş, memur için  teklif edilen zam karşısında memurun  enflasyonun altında ezildiğini söyledi.

Karataş,” Biliyorsunuz hükümet teklifini yaptı. Daha önce de biz toplu sözleşme teklifimizi yapmıştık. Bunun üzerinden tabii belli bir günün geçmesinin ardından ayın 14’ü itibari ile de kamu işvereninin kendi tekliflerini sendika tarafımıza ilettiler ve kamu ile de paylaştılar. Şimdi bizim taleplerimiz ve kamu işvereninin tekliflerini karşılaştırdığımız zaman bizim çok da taleplerimize yaklaşan bir teklif olmadığını biz müşahede ettik. Dolayısıyla ilk tepkimizde zaten bu anlamda böyle bir teklifi kabul edemeyiz. Kabul edilemez bir teklif diye de Genel Başkanımız Ali Yalçın tarafından bu ifade edildi. Gerçek ne? Gerçek şu anda Türkiye’de her şeyin yüzde 100, yüzde 200 zam almasıdır. Böyle bir ortamda ev kiralarının 3 bin TL’lerden 15-20 bin TL’lere çıktığı bir dönemde gider kalemlerinin her birinin en az 2’ye 3’e katladığı bir dönemde devlet memurlarına şu anda teklif edilen şey tam da enflasyonun altında ezilmektir. Dolayısıyla böyle bir teklifi bizim sendika olarak kabul etmemiz mümkün değildir. Bunun için de biz teklifin yeniden gözden geçirerek revize edilmesini ve yeni bir teklifle, kabul edilebilir bir teklif ile kamu işvereninin bizim karşımıza gelmesini teklif ettik. Bizim biliyorsunuz 2024 ile 2025 yılları için özellikle mevcut enflasyon gerçeğinden hareketle birinci yıl (2024) için 3’er aylık dilimler karşılığında zam talebimiz oldu. Yani 6’şar aylık dönemlerde değil de 3’er aylık dönemlerde zam gelmesinin istedik. Oluşabilecek enflasyonist rakamlardan kamu çalışanlarını daha az etkilenir hale getirmeyi amaçladık. Bu anlamda teklifimizin hiç gündeme alınmadığı gibi bir durum var. 6’şar aylık dilimlerde zam yapmak sanki değişmez bir karar ya da değişmez bir durum gibi lanse ediliyor. Oysa bunlar neticede toplumun faydasına ve yararına olan şeylerdir. Bunlar yeniden dizayn edilebilir ve elden geçirilebilir. Bu 3 aylık dilime geçmemizdeki maksadımız 3 ayda oluşacak enflasyon rakamının anında kişiye geri döndürerek ortamın zararından onun bütçesini ve cebini muhafaza etmek ve korumaktır. “

TEKLİFİN YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLSİN

  Verilmiş olan bu teklifin yeniden gözden geçirilerek alanın beklentisini karşılayacak ve alanın gerçekleriyle de uyuşacak bir teklifle masaya gelinmesini talebinde bulundukları belirten Eğitim-Bir-Sen Erzurum Şube Başkanı Mustafa Karataş, 2024 yılı için bu anlamda toplamda yüzde 70, 2025 yılı için de yüzde 40 olarak toplamda yüzde 110 bir artış talepleri olduğunu dile getirdi.

Karataş,” Şimdi bunun ötesinde tabii 2024 yılı için bu anlamda toplamda yüzde 70, 2025 yılı için de yüzde 40 olarak toplamda yüzde 110 bir artış talebimiz olmuştu. Bu talebin ötesinde 3600 ek gösterge ile alakalı 1. dereceye düşen herkese verilecek noktasındaki Cumhurbaşkanımızın bu sözünün bir an önce hayata geçirilmesi noktasında bunu toplu sözleşmeye dahil ederek, bunun ivedi bir şekilde gerçekleşmesi talebimiz olmuştu. Yine biliyorsunuz devlet memurlarına verilen 8 bin TL seyyanen artışının emekli memurlara da yansıtılması, aynı şekilde 8 bin TL’nin taban aylığımıza yansıyacak şekilde verilmesi gibi taleplerimiz olmuştu. Bir başka talebimiz de biliyorsunuz Cumhurbaşkanımız seçimler öncesinde en düşük devlet memuru maaşının 22 bin TL olacağı ifade etmişti. Şu anda yapılan seyyanen zamlarla birlikte devlet memuru maaşının 22 bin TL değil. 22 bin TL’nin altındaki rakamlara tekabül ettiğini ve yaklaşık en düşük devlet memuru maaşının 1650 TL gibi bir kaybının olduğunu, ya da verilen sözün bu anlamda altında kaldığının görüyoruz. Biz bunun da telafi edilmesi ve öncelikle bu kaybın toplu sözleşme öncesinde telafi edilerek bir toplu sözleşme masasına oturup sözleşme imzalanması noktasında taleplerimiz oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız “Toplu sözleşme sadece oransal zam değildir.” diyor, “bunun yanında sosyal haklarında görüşüldüğü bir toplu sözleşmedir.” doğrudur. İnsanımızın, alanın beklentisi oransal zammın ne olacağı konusundadır. Sosyal haklar olarak ne kazandığımız toplumun 2. planda merak ettiği husustur. Dolayısıyla biz 1. aşamada direkten döndüğümüz zaman ya da 1. aşamada hedefe ulaşamadığımız zaman ondan sonraki 2. aşamadaki memnuniyet alanı çok da fazla memnun etmeyecektir. Bunun için şu anda kamuoyu aracılığı ile ve sizlerin basın aracılığı ile biz Erzurum’dan, verilmiş olan bu teklifin yeniden gözden geçirilerek alanın beklentisini karşılayacak ve alanın gerçekleriyle de uyuşacak bir teklifle masaya gelinmesini talep ediyoruz ve bekliyoruz.”