Memurların zam pazarlığı başlıyor

Memur ve memur emeklisinin 2024-2025 yıllarına ilişkin zam pazarlığı haftaya salı günü başlıyor. Hükümet temsilcileri ile masaya oturacak Memur-Sen'den yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 58'e çıkması sonrası yeni bir açıklama

Tarih: 29.07.2023 14:02
Memurların zam pazarlığı başlıyor

Geçtiğimiz günlerde memur ve memur emeklisinin Temmuz 2023 maaşları belli oldu. Hem toplu sözleşme zam oranı hem enflasyon farkı hem de seyyanen zamla en düşük memur maaşı 22 bin lira seviyesine çıkmıştı. Bu süreç tamamlandıktan sonra şimdi gözler yeniden toplu sözleşme görüşmelerinde.

Sözleşme pazarlığında olacak. Çünkü 2024-2025 yılları arasında yaklaşık dört milyon memur, iki buçuk milyon memur emeklisini ilgilendiren mali ve sosyal haklarını kapsayan görüşmeler, pazarlık bir Ağustos itibariyle başlıyor.

Tabii milyonlarca kişiyi ilgilendirdiği için tüm memurların memur emeklisinin gözü bu görüşmelerde bu zamlarda olacak.

Memur ve memur emeklisinin Memur-Sen temsil ediyor. Bu kapsamda 120 maddelik teklifi içeren tekliflerini 120 maddeden oluşan tekliflerini kamuoyuyla paylaştılar.

O TEKLİFLERDE NELER VAR?

Öncelikle Memur-Sen iki yıllık süreçte toplamda yüzde yüz on oransal artış talep ediyor. Bu kapsamda 22 bin liradan kaynaklı en düşük devlet memuruna eksik uygulanan bin 650 liranın başlangıçta ‘bir defa tanzimini istiyoruz’ denildi.

Aylık 7 bin 650 liralık kira yardımı verilmesi de yine Memur-Sen'in teklifinin içerisinde yer alan maddeler arasında ve Memur-Sen ‘seyyanen zam konusu seyyanen zammın emekli kamu görevlilerine de verilmesini istiyoruz’ diyor.

Bunlar önemli talepler. Pazarlık görüşmeleri sırasında da bu tüm bu başlıklara ayrı ayrı pazarlık yapılacak, görüşülecek. Bir diğer önemli konu olarak ‘gelir vergisinin yüzde 15’e sabitlenmesini teklif ediyoruz’ diyorlar. Aynı zamanda refah payıda ayrı bir parantez açılmış durumda.

Memur-Sen 2023’te refah payı dahil kümülatif yüzde yüz virgül ikilik bir zam talep ediyor. İşte tüm bu tekliflerle tüm bu taleplerle masaya oturacak. Memur-Sen 120 maddelik teklifleri, talepleri olacak.

Tabii ki hükümetle görüşülecek. Her bir başlıkta farklı bir pazarlık yürütülecek. Bu süre zarfında da madde madde aslında uzlaşılan, kararlaştırılan konular kamuoyuyla paylaşılacak. Biz de bu süreci yakından takip ediyoruz. Önümüzdeki günler memur ve memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme zammını içeren görüşmelere ev sahipliği yapacak. HABER MERKEZİ