Menekşe, Kalanşo, Açelya…

Gündelik yaşantının ve her özel anın unutulmaz bir parçası olan “Çiçekler”

Tarih: 13.10.2023 16:21
Menekşe, Kalanşo, Açelya…

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Her insan ömründe en az bir kişiye bir kere çiçek almıştır. Çiçekler artık insanların özel günlerde akıllarına gelen ilk hediyedir. Peki, Erzurum’da özel günlerde en çok hangi çiçek türleri tercih ediliyor? 

25 yıllık Yakut Plaza İş Hanı Esnafı Übeydullah Harmanlar tecrübelerine dayanarak açıklamalarda bulundu. 

Sözlerine, “Güncel olarak hangi çiçek çeşidi daha çok satılıyor sorusunun cevabı biraz zordur” diyerek başlayan Übeydullah Harmanlar, “Ancak bilindiği üzere çiçek artık bir ihtiyaç haline gelmiştir. Kişilerin özel günlerinde örneğin kardeşinin, annesinin, akrabasının vb. için genellikle canlı gül demeti veya karışık çiçek demeti daha çok tercih ediliyor. Bir yandan atamalar oluyor, onlar içinde çelenkler veya saksı çiçekler daha çok ön plana çıkıyor. Atatürk Üniversitesi’nde öğretim görevlilerinin, doçent, profesör vb. olmaları halinde birbirlerine tebrik hediyesi olarak da saksı bitkisi satışlarımız oluyor. Buna benzer daha birçok hediye kalıbı vardır” şeklinde konuştu.

Canlı çiçeklerin fiyatlarının, yapay çiçeklerin fiyatlarıyla birbirlerin eşit oranda takip ettiğini söyleyen Harmanlar, “Canlı saksı bitkilerinin bir kısmı ülkemizde yetişiyor. Ülkemizde yetiştiği için de biraz daha hesaplı oluyor” ifadelerini kullandı. Sözlerine, “Saksı bitkilerinin ise bir kısmı Hollanda’dan geliyor” şeklinde devam eden Harmanlar, “Tabi arada ki uzun vadeli bir yolculuk ve lojistik maliyetinin üzerine binmesi fiyatı biraz etkiliyor. Diğer taraftan yapay çiçekler ise Çin’den geliyor. Çin’den gelmesi de yine aynı şekilde artı maliyet gerektiriyor. Bundan dolayı günün şartlarında en uygun şartlarında en uyguna, makul çiçeklerimiz 300-350 TL’den başlıyor” dedi. 

“Vatandaşlar Piyasayı Hazmetti”

Yakut Plaza İş Hanı’nın tecrübeli esnafı Übeydullah Harmanlar, en çok tercih edilen çiçeklerin fiyatlarından bahsetti ve vatandaşın piyasaya bakış açısını değerlendirdi.

“Günümüzde artık menekşe 140 TL’den, kalanşo 150 TL’den, açelya 300 TL’den satışa çıkıyor. Bunlar tabi saksı bitkileridir. Nihayetinde orta ölçekte saksı çiçeği fiyatlarımız da 500-600 TL’den başlıyor. Vatandaşlarımız son 2 yılda yaşanan piyasayı artık hazmetti, bizde hazmettik. Artık her hafta her ürüne zam geliyor, tüketici de bunun farkında. İnsanlar artık bütçesine göre hareket ediyor. Önceki senelere de müşterilerimiz, geldiği zaman en iyisini alıp gitmek isterlerdi. Şimdi ise söylediğim gibi bütçesine göre hareket ediyor.”