MERKEZİ SİSTEMLER ÇANAK ANTENLERİ TARİHE GÖMÜYOR!

Son yıllarda büyüyen ve gelişen apartmanlarda artık çanak yerine merkezi sistemler kullanılıyor. Dolayısıyla bu da çanak anten kullanımını azaltıyor.

Tarih: 24.08.2023 20:11
MERKEZİ SİSTEMLER ÇANAK ANTENLERİ TARİHE GÖMÜYOR!

www.erzurumgunebakıs.com / Rabia Aslan Karakaş

Erzurum İş Merkezi esnaflarından elektronik ustası Cemal Demircioğlu, çanak antenlerin boyutları, kurulumu ve fiyatları hakkında bilgiler verdi. 

Demircioğlu, “23 yıldır Erzurum İş Merkezi’nde esnaflık yapıyorum. Genellikle elektronik malzemelerin satışını yapıyorum. Bunun dışında çanak anten kurulumu, televizyon tamiri, teyp tamiri, kumanda satışı yapıyorum. Çanak antenlerimizin boyutları farklı farklıdır. 60-70-75 ve 80’liği vardır. Bunlardan daha büyükleri de vardır ancak büyük olanlar merkezi sistemlerde kullanılıyor. Küçük çanaklar merkezi sistemde kullanılamıyor. Küçük çanakları daha çok kırsal kesimde yaşayan ve müstakil evi olan vatandaşlarımız kullanıyor. Günümüzde apartmanlar daha lüks hale geldi ve buna bağlı olarak merkezi sistemler çoğaldı. Bundan dolayı da çanak kurulumu ve satışı azaldı.” 

Çanak nasıl kurulur?

“Çanak kurulumunda öncelik müşterinin bir çanağa ve LNB’ye ve bir de ustaya ihtiyacı vardır. Bunun yanında kablosu varsa kullanıyor yoksa kablosunu da biz veriyoruz. Biz iş yerimizde çanağı kuruyoruz, hazır halde müşterinin evine götürüyoruz. Çanağı evin uygun bir yerine, çekecek bir yere koyuyoruz. İşçiliğimizi, ücretimizi çanakla beraber alıp geri dönüyoruz. İşlem kısaca bu şekildedir. Fiyatları ise şu şekildedir; işçiliğimiz genelde 200-250 TL, çanak fiyatlarımız ise 300-350 ve 500 TL arasında, çanağın boyutuna değişim gösteriyor.”