MERKEZİ YERLEŞTİRMELERDE YÜZDELİK DİLİMLERE BAKILMASI ÖNEMLİDİR

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları için tercihler başladı. Lise tercihleri, 20 Temmuz tarihine kadar yapılabilecek.

Tarih: 08.07.2023 13:57
MERKEZİ YERLEŞTİRMELERDE YÜZDELİK DİLİMLERE BAKILMASI ÖNEMLİDİR

www.gunebakiserzurum.com / Berivan POLAT

Öğrencilerin yüzdelik diliminde Türkiye geneli üzerinden tercih vermek zorunda olduklarını ifade eden Rehberlik Öğretmeni Şeyma Kuzey, ilk tercihin yerel yerleştirme tercihi, ikinci tercihin merkezi yerleştirme, üçüncü tercihin ise pansiyonlu tercihlerin olduğunu söyledi.  

Kuzey, “Öncelikle orta öğretime geçiş, tercih ve yerleştirme tarihlerimiz başlamıştır. 03 Temmuz ayı itibariyle başladı, tercihler Temmuz ayının 3 ve 19’u arasında yapılacaktır. Tercihler 19 Temmuz saat 17.00’de son bulacaktır. Biz tercih yaparken E okul sistemi üzerinden tercihlerimizi yapacağız. E okul sistemi üzerinden 3 tane tercih hakkımız var, ilk tercihimiz yerel yerleştirme tercihi,  ikinci tercihimiz merkezi yerleştirme dediğimiz üçüncü tercihimiz ise pansiyonlu tercihlerimiz olacaktır. Yerel yerleştirme tercihlerimiz de 5 tane hakkımız var, 5 tane yapabiliriz. Yerel yerleştirmede adrese dayalı bir kayıtta olan bir de komşu kayıtlı olan okullar olmak üzere ikiye ayrılıyor. O da kayıtlı olanlar arasında biz ilk 3 tercihimizi kayıtlı olan okullarda yapmak zorundayız. Sistem o şekilde kabul ediyor zaten onun haricinde de o yerel yerleştirmede aynı okul türünden en fazla 3 tane yapabiliyoruz. Adres dediğimiz o yerleşkeye göre bir de komşu yerleşkeler var. Komşu yerleşmelerde eğer gezi mahallesi ise mesela kayak yolu tarzı, YıldızKent tarzı komşu okullarımızda o şekilde tabi önceliğimiz o zaman Erzurum Lisesi ise Erzurum’un Lisesini almak zorundayız. Aynı okul türünden en fazla 3 tane tercih yapabiliriz. Anadolu Lisesi genelde zaten hâkim şu an 3 tane Anadolu Lisesi, bir tane mesleki bir lise tercih edilebilir varsa farklı imam hatip tercih edilebilir ama yerel yerleştirme yapmadan merkezi yerleştirmeye geçiş yapamıyoruz. Yani ilk önce sistemde yerel yerleştirmeden 5 tane tercihimizi yapıyoruz. Beşini de doldurmak zorunda değiliz. 3 tane öğrencimiz tercih ediyorsa ve üçünü de tercih edebilir. Sonrasında merkezi yerleştirmeye geçiş yapıyoruz. Merkezi yerleştirme puanla alabilecek olan okullardır. Puanla alabilecek okullar içerisinde 10 tane tercih hakkımız var. Bu 10 tane tercih hakkımızda yüzdelik dilimler bizde önemlidir. Öğrencilerimizin puanları değil, öğrencilerimizin yüzdelik dilimleri önemli. Yani burada velimiz mi tercih yapacak yoksa işte okuldan herhangi bir yardım alınacak ya da herhangi bir rehberlik servisinden mi yardım alınacak. Burada puana göre değil, yüzdelik dilime göre yapılması lazım. Yüzdelik dilimi de ikiye ayrılıyor. İl olarak ve Türkiye geneli olarak oluyor. Biz Türkiye geneli üzerinden tercih vermek zorundayız. Onu da özellikle belirtmiş olalım. Velilerimize duymuş olsunlar. Merkezi yerleştirmelerde olabildiğince biz yüzdelik dilimlere bakacağız. Yüzdelik dilimiz neyse o şekilde bir tercih hakkımız olacak. 10 tane tercihimiz olacak. Bu 10 tane tercihinizin de yaklaşık ilk 3 tanesini eğer öğrencimiz yüzde 2’lik bir dilimindeyse yüzde 1’lik dilimden ya da işte  yüzde 0.50’lik bir dilimle başlamak zorundayız. İlk 3 tercihi bu şekilde yapıyoruz.” 

“ÖĞRENCİLERİN TOPLAMDA 20 TANE TERCİH HAKLARI OLACAKTIR”

İlk 3 tercihten sonrasında 4-5-6-7 tercihleri öğrencilere gelebilecek okulları yazmalarının gerekli olduğunu belirten Rehberlik Öğretmeni Şeyma Kuzey, tercihlerin E-Okul üzerinden yapılmasının ve okul müdürünün onaylanmasının gerektiğini söyledi.

Kuzey, “3 tercihten sonrasında 4-5-6-7 tercihlerimizi öğrencimize gelebilecek okulları yazmak zorundayız. Son tercihlerimiz de öğrencimize kesin gelebilecek olanları yazma riski öğrencimiz herhangi bir boşta kalma olayı olmasın. Bununla birlikte merkezi yerleştirmeleri yaptıktan sonra eğer pansiyonlu okulları tercih ederlerse Erzurum’da pansiyonlu okullar Ilıca tarafında var, Oltu’da fen lisesi var. Şu an bu yıl yeni açılacak Hınıs ve Horasan’da fen lisesi açılacak orada pansiyon bu yıl yeni açıldı oraya da inşallah talepler olacaktır diye düşünüyoruz. Hınıs da ve Horasan’da da bu yıl fen lisesi açıldı. Pansiyonlu okullar onlarda eğer varsa verilerinizden tercih edin ya da öğrencilerimizden tercih eden oradan da 5 tane tercih hakları var. Toplamda 20 tane tercih hakları olacaktır. 5 tane yerel yerleştirme, 10 tane merkezi yerleştirme, 5 tane de pansiyonlu olmak üzere toplamda 20 tane hakkımız olacak. Ayın 19’una kadar sürecektir, ayın 24’ünde de yerleştirme sonuçları açıklanacaktır. Sonrasında 24 ile 28 arasında birinci nakil tercih başvuruları olacaktır. Bunların sonuçları açıklanacak ayın 31 Temmuz’a, 4 Ağustos’ta ikinci nakiller oluşturacaktır. Yani öğrenci liseye gelene kadar bir durum ve tercih süreci devam edecektir. Velilerimize tavsiyelerimiz şu şekilde, öğrencimizin kapasitesine göre ve öğrencimizin isteklerine göre okulla eğer yönlendirmesini yaparsak bizim için çok daha iyi olacaktır diye düşünüyoruz. Genelde mesleki okullara tercih olduğu zaman eğer öğrenci o mesleğe devam ettirmeyecek ise önümüzde yine YKS süreci olacaktır ve YKS sürecinde öğrencimiz meslek derslerine ağırlık verdiği için bu taraftaki derslerden geri kalacaktır. Bunu da göz önünde bulundurmak lazım. O yüzden öğrencilerimizin olabildiğince ön plana çıkabileceği tercih yapmaları sunarız. Tercihlerin okullarda yapılması doğru bir durumdur. Okul müdürlüğü tarafından da onaylanması E okul üzerinden yapıyor. Özellikle okul müdürünün onaylaması gerekiyor. Bütün herkese de başarılar diliyoruz.” dedi