Meryem Ana kilisesi keşfedilmeyi bekliyor

Erzurum´a 85 kilometre uzaklıkta olan Meryem Ana kilisesi, yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

Tarih: 20.08.2022 10:57
Meryem Ana kilisesi keşfedilmeyi bekliyor

Nesrin Demir

Erzurum´un Tortum ilçesinde yer alan ve Huhuli Manastırı olarak bilinen Meryem Ana Kilisesi, yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre; Medeniyetler Beşiği Erzurum´un Saklı Yüzü: Hahuli Manastırının Meryem Ana Kilisesi, Erzurum´a 85 km uzaklıkta. Tortum ilçesine bağlı  Bağbaşı Mahallesinde bulunan Meryem Ana Kilisesi, Bağdat Kralı III.Davut tarafından 976-1001 yıllarında yapılmıştır. Manastırı oluşturan yapılar bu kilisenin çevresinde yer almış. Kilise kapalı Yunan haçı ile bazilika planının birleştirilmesi ile meydana gelmiş kendine özgü bir yapı

TORTUM´UN EN ÖNEMLİ TURİZM DEĞERLERİ ARASINDA

Haho bir diğer adı ile Hahuli Kilisesi Osmanlı döneminin Taş Camisi, Tortum´un en önemli turizm değerleri arasında yer alıyor. Meryem Ana Kilisesi olarak da bilinen yapı, Tortum´un Bağbaşı köyünde. Bagratlı Kral III. David tarafından 976-1001 yılları arasında yaptırılmış. 19. yüzyılda camiye dönüştürülen yapı, Taş Cami ismini almış.

Günümüze kadar değişik zamanlarda restore edilen yapı, kapalı Yunan haçı ile bazilika planının birleştirilmesi ile meydana getirilmiş. Yapının içerisindeki kabartmalarda arslan, boğa, kartal, grifon gibi figürlere geniş yer verildiği dikkatli bakışlardan kaçmıyor. Ayrıca iç mekânın duvarlarını özellikle apsis, İncil´den alınma sahneleri içeren ve Hz. İsa ile Meryem´i tasvir eden freskleriyle ön plana çıkıyor.

TAŞ CAMİ OLARAK KULLANILMIŞ

 

Yapının içerisine, uzun kenarların ortasındaki yuvarlak kemerli bir kapıdan giriliyor.

Taş Cami Olarak Kullanılan Yapı Rus İşgali İle Tekrar Kilise Yapılıyor

1556 tarihinde burada üretilen bir elyazmasından manastırın, halen işlevini sürdürdüğü tespit edilmiş. Bölgenin Türklerin denetimi altına geçmesinden sonra Haho Manastırı Kilisesi camiye çevrilir. 20. yüzyılın başındaki Rus işgali sırasında kısa süreliğine kilise olarak kullanılmış. Rusların çekilmesinden sonra tekrar cami olmuştur. 1981 yılında TC. Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilerek korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları arasına alınmıştır. Şehir merkezine yaklaşık 85 km. uzaklıkta olan Taş Camiye, Merkez Şükrüpaşa Mahallesi batı semt garajından hareket eden Tortum ilçesi toplu taşıma araçları ile ulaşmak mümkün.