Meşhur Cadde ismini nerden aldı?

Araştırmacı Yazar Abdurrahman Zeynal, Erzurum’un en işlek caddesinin adını nerden aldığını anlattı.

Tarih: 05.02.2024 20:32
Meşhur Cadde ismini nerden aldı?

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

1924 yılında Erzurum-Horasan depremi sonrasında Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişi, şehrin tarihinde önemli bir dönemeç olarak kaydedildi. Bu ziyaret sırasında, şehrin ileri gelenleri ile bir araya gelen Atatürk'e, o dönemde yeni açılan Cumhuriyet Caddesi'nin adının "Gazi Paşa Caddesi" olarak değiştirilmesi teklif edildi.

Ancak, Mustafa Kemal Atatürk, kendisinin fani bir varlık olduğunu belirterek, fani olan birisinin isminin bir caddeye verilmesinin uygun olmadığını ifade etti. Bunun yerine, caddeye "Cumhuriyet Caddesi" adının verilmesini uygun gördü. Bu karar, Atatürk'ün o dönemde verdiği birçok isabetli karardan biri olarak tarihe geçti.

Erzurum Cumhuriyet Caddesi'nin adının nasıl aldığını anlatan Araştırmacı Yazar Abdurrahman Zeynal, Atatürk'ün bu kararıyla ilgili detayları paylaştı. Zeynal'a göre, o yıllarda Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı kararla, Cumhuriyet Caddesi'nin adı, o günden beri değişmeden "Cumhuriyet Caddesi" olarak kalmıştır. İsim babası olarak da Mustafa Kemal Atatürk bizzat kendisi gösteriliyor.

Bu olay, Erzurum'un tarihinde önemli bir yer tutarken, Atatürk'ün kararlılığı ve öngörüsü ile caddeye verilen "Cumhuriyet" ismi, şehrin ve ülkenin Cumhuriyet'e olan bağlılığını vurgulayan önemli bir sembol haline geldi.