Meyve bahçelerinde güzlük bakım yapılıyor

Erzurum'da bulunan meyve bahçelerinde, çiftçilerin katılımı ile güzlük bakım kapsamında bakteriyel ve fungus ilaçlaması için daha doğal bordo bulamacı (bakırsülfat ve kireç) uygulamaları yapıldı.

Tarih: 21.11.2022 12:29 Güncelleme: 21.11.2022 12:29
Meyve bahçelerinde güzlük bakım yapılıyor

Sinan AYDIN

Erzurum'da bulunan meyve bahçelerinde, güzlük bakım kapsamında bakteriyel ve fungus ilaçlaması için daha doğal bordo bulamacı (bakırsülfat ve kireç) uygulamaları çiftçilerimizin katılımıyla yapıldı. İlkbahar döneminde tekrar %1'lik bordo bulamacı yapılacak. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmeye göre;  İldeki iklimi daha sıcak olan Tortum, Uzundere, Olur, Oltu, İspir ve Pazaryolu ilçeleri başta olmak üzere meyve bahçeleri olan bölgelerde güzlük bakım çalışması yapılıyor. Güzlük bakım çalışması kapsamında bakteriyel ve fungus ilaçlaması için daha doğal bordo bulamacı (bakırsülfat ve kireç) uygulamaları, çiftçilerin de katılımıyla yapıldı. İl Tarım ve orman Müdürlüğü ekipleri, meyve bahçesi sahibi üretiicleri bilgilendirdi, yapılması gerekenler konuşuldu. Yapılan açıklamada, ilkbahar döneminde tekrar %1'lik bordo bulamacı yapılacağı duyuruldu.

GÜZLÜK BAKIM NEDİR?

Meyve bahçelerinde yıllık bakım işleri olarak toprak işleme, budama, sulama, gübreleme, zararlı ve hastalıklarla mücadele, seyreltme (çiçek veya küçük meyve dönemlerinde) gibi temel konular akla gelir. Toprak işleme yapılır. Toprak işlemesinin amaçları; Yabancı otlarla mücadele, Toprağın havalandırılması ve ısınmasını sağlamak, Toprakta bulunan bitki besin maddelerinin bitkiler tarafından alınabilir duruma getirilmesi ve Sulama ve yağmurlardan sonra toprak yüzeyinde oluşan kaymak tabakasının kırılarak su kaybının önlenmesidir. Yabancı otlarla mücadele çalışması kapsamında; Yabancı otların meyve bahçelerinde neden oldukları en önemli zarar su ve besin maddelerine ortak olarak ağaçların gelişmesini zayıflatmaları, dolayısıyla verim ve kaliteyi azaltmalarıdır. Ayrıca yabancı otlar, ağaçlara zarar veren zararlı ve hastalık etmeninin konukçusu da olabilmektedir. Son yıllarda üretilen kimyasal yabani ot öldürücüleri (herbisit) üreticilere toprağı işlemeden de yabancı otlarla mücadele olanağı sağlamıştır. Diğer bir yöntem ise otların alev makinası ile yakılmasıdır. Ayrıca toprağın havalandırılması ve ısınmasını sağlamak için de çalışma yapılır.

TOPRAĞIN HAVALANDIRILMASI ÇOK ÖNEMLİ

Toprağın havalandırılması, hem toprak içindeki hayatsal olayların devamı ve hem de o toprak üzerinde yetişen bitkilerin gelişme ve verimleri yönünden önemlidir. Bitkiler kökleri iyi havalandırılmamış topraklarda yeterince gelişemeyeceğinden su ve besin maddesi alımı da azalacak ve bitkinin gelişmesi yavaşlayacaktır. Meyve bahçesi kurulurken toprağın derin işlenmesi (krizma) toprağın alt tabakalarının havalandırılması bakımından önemlidir. Çünkü alt tabakaları iyi havalandırılmamış topraklarda meyve ağaçlarının kökleri derinlere gidemez ve yüzlek kalır. Bu durum köklerin, kışın şiddetli donlarından ve yazın kuraklıktan zararlanmalarına neden olur. Toprağın havalanması ve nem durumu ile toprak sıcaklığı arasında çok yakın bir ilişki vardır. İyi havalanmayan ve çok su tutan ağır topraklar genellikle soğuk, kumlu ve iyi işlenmiş tınlı topraklar ise sıcaktır. İyi bir toprak işleme ile toprağın havalanma ve nem durumu iyileştirilerek toprak sıcaklığı da düzenlenmiş olur. Toprak sıcaklığı toprak yüzeyinin sıcaklığını da etkilediğinden, özellikle çiçeklenme zamanında hava sıcaklığının düşmesine neden olabilmektedir. Bundan dolayı ilkbahar geç donlarına neden olmamak için bu zamanda toprak işlemesi yapılmamalıdır.