MİKROÇİP'Lİ MİNNOŞ!

İldeki kedi, köpek ve gelinciklerin hareketlerinin takibi ve başta kuduz hastalığı olmak üzere hayvan hastalıkları ile daha etkin mücadele etmek amacıyla, bu hayvanlar kimliklendirilerek, elektronik ortamda kayıt altına alınarak m

Tarih: 03.12.2021 18:58
MİKROÇİP

Sinan AYDIN

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası arasında çok anamlı bir protokol imalandı. İki kurum arasında; kedi, köpek ve gelinciklerin hareketlerinin takibi ve başta kuduz hastalığı olmak üzere hayvan hastalıkları ile daha etkin mücadele etmek amacıyla bu hayvanların kimliklendirilerek, elektronik ortamda kayıt altına alınması amacıyla protokol imzalandı. Protokol kapsamında sahipli köpekler bu yıldan itibaren, sahipli kedi ve gelincikler ise önümüzdeki yıldan itibaren bireysel olarak kimliklendirilecek ve Ev Hayvanları Kayıt Sisteminde (PETVET) kayıt altına alınacaklar.

SAHİPLİ KEDİ VE KÖPEKLERE BİREYSEL KİMLİK ÇIKARILACAK

Bu kapsamda, Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar ile Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ahmet Çağrı Birdal arasında protokol imalandı. Konu ile ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: " Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası arasında kedi, köpek ve gelinciklerin hareketlerinin takibi ve başta kuduz hastalığı olmak üzere hayvan hastalıkları ile daha etkin mücadele etmek amacıyla bu hayvanların kimliklendirilerek, elektronik ortamda kayıt altına alınması amacıyla protokol imzalandı. Protokol kapsamında sahipli köpekler bu yıldan itibaren, sahipli kedi ve gelincikler ise 2022 yılından itibaren bireysel olarak kimliklendirilerek kayıt altına alınacak.

MİKROÇİP TAKILACAK! İŞTE PRTOKOLÜN DETAYLARI...

Protokolün detayları şöyle: "Protokol kapsamında yetki verilen serbest veteriner hekimler ve serbest veteriner hekim olmayan ilçelerde ise il/ilçe tarım ve orman müdürlüğü personellerince kimliklendirme ve kayıt işlemleri yürütülecektir. Tüm kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin yetki verilen serbest veteriner hekim ya da bağlı bulundukları İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine hayvanlarının kayıt altına alınması amacı ile başvurmaları gerekmektedir. Uygulama ile yeni doğan ev hayvanının sahibi, doğum tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde çalıştığı serbest veteriner hekime ya da il veya ilçe tarım ve orman müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir. Mikroçip takılarak pasaport düzenlenen ev hayvanlarının yapılan aşılar ve sahip değişikliği gibi bilgileri en geç 15 gün içinde kaydedilecektir. Kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirme işlemi, Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) tarafından temin edilecek mikroçipler kullanılarak gerçekleştirilecek ve mikroçip okuyucularının temini TVHB tarafından serbest veteriner hekimlere bağlı bulundukları odalar aracılığı ile sağlayabilecektir."