MİLLETİN SAĞLIĞI İLE OYNAMAYIN

Erzurum’da çay ürünlerinde boya maddesi olduğuna dair iddialar ayyuka çıktı.

Tarih: 03.04.2024 11:03
MİLLETİN SAĞLIĞI İLE OYNAMAYIN

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru

Bazı işletmeler boyalı çay satışı yaptığı iddiaları  konuşulurken vatandaş ise, bu  sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini söylediler.

Vatandaşlar,” Bazı işletmeler boyalı çay satışı yaptığını duyuyoruz. Çay ürünlerinde boya maddesi olduğuna dair haberleri üzüntüyle takip ediyoruz.  Çay keyfimizi bozmayın. Özellikle marketlerde satılan birçok çayların boyalı çay olduğunu görüyoruz. Çaya boya katarak milli keyfimizi murdar eden bu firmaların biran evvel tespit edilip cezai işlem uygulanmasını talep ediyoruz. Çay tebliğinde gıda boyası dahil herhangi bir katkı maddesinin çaya dahil edilmesi kesinlikle yasaklanmıştır. Bu anlamda bakanlığın yaptığı denetimleri çok önemsiyoruz. Milletin sağlığı ile oynamayın.”

BOYALI ÇAY NASIL ANLAŞILIR?

“Çay alırken önce ürünün ambalajına bakmalıyız. Son kullanma tarihi dahil etiket bilgilerini okumalıyız. Ambalajda bir deforme olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ürünü açtığımız zaman üründe nemlenmeye bağlı bir topaklanma, küf kokusu olmamalı. Çayın kokusunu almalıyız. Çayı elimize aldığımızda çay parçalarının aynı büyüklükte olması gerekiyor. Çayın içerisinde çok ince çay tozları bulunabilir. Bu tozların fazla olması çaydan bulanık bir dem elde edilmesine sebep olur. ayda boya maddesinin tespiti ile ilgili basit birkaç yöntem var ama bunların hiçbiri kesin çözüm vermez. Bunlardan biri siyah çayı soğuk suyun içerisine atmaktır. Eğer birkaç saniye içerisinde kırmızıya çalar bir renk oluşuyorsa, bu çayda boya maddesi şüphesi oluşturabilir. Lütfen çay keyfimizin bozulmaması için gerekli önlemleri alalım”