Milli Bilinç Kampı Başlıyor!

Türkiye İzci Federasyonu’nun her yıl düzenlediği, Allahuekber Dağı Şehitleri Milli Bilinç Kampı bu yıl da aynı heyecanla başlıyor.

Tarih: 22.12.2023 10:36
Milli Bilinç Kampı Başlıyor!

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Toplamda 100 izcinin katılacağı bu kampta, ülke dışından izcilerde olacak. Program 22 Aralık 2023’te başlayıp, 27 Aralık 2023’te son bulacak. 

Türkiye İzcilik Federasyonu Teknik Kurul Başkanı Süheyla Derindere Subaşı, kamp hakkında geniş bilgiler verdi. Program akışından bahseden Subaşı, bu kampın, Kaynakyayla’ya yapılacak olan bu yürüyüşün öneminden ve amacından da bahsetti. 

Yürüyüşe, 2005 yılından günümüze kadar memlekette yapılan Sarıkamış ile ilgili faaliyetlere, Erzurum’da bu olayın ilk başladığı yerden, Gaziler Köyü’nden başlanacağını söyleyen Süheyla Derindere Subaşı, “Türkiye’nin 81 ilinden, Lübnan ve Azerbaycan’dan gelen izcilerde beraber bu yürüyüşe katılacak” dedi. Önce ki yıllarda 7-8 ülkeden katılım olduğunu ifade eden Subaşı, günümüzde dünya da yaşanan gelişmelerden dolayı bu yıl sadece iki ülkeden katılımcılarım olacağını belirtti ve yaklaşık 100 kişilik bir ekiple yürüyüşü gerçekleştireceklerini söyledi. 

KAR ÜSTÜNDE SABAHLAYACAKLAR

Türkiye İzcilik Federasyonu Teknik Kurul Başkanı Süheyla Derindere Subaşı, Erzurum Yakutiye Medresesi önünde sergiyle başlayacak olan programın akışından bahsetti.

“Bulunduğumuz ayın 22. gününde gelişler başlayacak. Aynı günün akşamında Yakutiye Medresesi’nin önünde kendi yapmış olduğumuz faaliyetlerle ilgili bir sergiyle başlayacağız. Aramızda bulunan Lübnanlı izcilerin içerisinde Filistin kökenli arkadaşlarımız da bulunuyor. Bu sergiyi şuan da Filistin’de yaşanan olaylar içinde bir nevi açmış bulunacağız. Akşamda bir fener alayı olacak. Ertesi gün Karskapı Şehitlik ziyaretimiz olacak. Ardından Şenkaya’ya doğru döneceğiz. Şenkaya’ya giderken, 81 ilden gelen gençler buranın manevi değerli değerlerini öğrenmeleri için onlara Alvarlı Efe Hz. gibi alimleri tanıtacağız. Şenkaya’da yine aynı şekilde bir fener alayı düzenlenecek. Oraya da katılım sağladıktan sonra gece konaklayıp ertesi gün Gaziler Köyü’nde ki törene katılacağız. Törenden sonra Kaynakyayla Köyü’nden, Kaynakyayla’ya bir yürüyüş yapacağız. Yaklaşık 8-9 kilometrelik bir alanda yürüyüş yapacağız. Burada ki asıl maksadımız şu; gençlere memleket için donarak şehit olanları sadece anlatmakla kalmayıp o duyguları yaşatmak ve yaşamak. Yürüyüşün noktalandığı yerde Kaynakyayla’da konaklayacağız. Ertesi gün üzerlerine şehitlikle ilgili bir sistem kurulmamış noktalara tekrar bir yürüyüş yapacağız. Döndükten sonra Kaynakyayla’da kar üstünde çadırlarımızı kurup orada bir gece konaklayacağız. O zorlu şartlarda nasıl yaşamışlar, şehit olmuşlarsa bizde bunu yaşamaya çalışıyoruz. Ertesi gün dönüşe geçiyoruz. Yürüyerek dönüşü tamamladıktan sonra ayın 27’sinde insanları buradan uğurluyoruz.” 

YÜRÜYÜŞE KUVEYTTÜRK SPONSORLUK YAPIYOR

“Bu faaliyetleri yaparken Kuveyttürk bize sponsorluk yapıyor. Büyükşehir Belediyesi bizim başlangıçtan Gaziler Köyü’ne kadar olan ulaşımımızı sağlıyor. Gençlik Spor İl Müdürlüğü ise şehir içi ulaşımımızı sağlıyor. Bunun dışında kalanlar ise Federasyonumuz tarafından karşılanıyor. Buraya gelen herkes gönüllüdür, izcilik bilindiği üzere gönüllülük esaslıdır. Her meslek grubundan örneğin, İngilizce Öğretmeni, Tarih Öğretmeni, Avukat, Ev Hanımı, Mühendis, Öğrenci, Doktor, Emekli vatandaşlar gibi, izci liderlerimiz var.” 

“MİLLİ İZCİLERE” MİLLİ SPORCU STATÜSÜ VERİLMİYOR

Türkiye İzcilik Federasyonu Teknik Kurul Başkanı Süheyla Derindere Subaşı, Türkiye’de izciliğin en büyük sorunlarından söz etti.

“Biz bir yarışma sporu değiliz, eğitimiz. Ancak spor federasyonu gibi görünüyoruz” şeklinde konuşan Subaşı, “Yarışmamız ve madalyamız olmadığı için de gençlerimiz izcilik içerisinde 10-20 gibi bir büyük bir süre kalsa bile diğer spor federasyonlarının elde ettiği hakları elde edemiyorlar” dedi.

Sözlerine örnek vererek devam eden Subaşı, milli izcilerin, milli sporcu statüsünde olamadıklarını ifade etti. 

“Çocuklar 10 yıldır iyi ahlaklı, vatan millet sevgisiyle yetişiyor ve lisanslı olarak yetişiyor ancak diğer federasyonlarda ki milli sporcuların elde ettiği hakları elde edemiyor. Bu bizim en büyük sıkıntımız. Başka bir sıkıntımız yok. Burada ki herkes bu işin gönüllüleridir. Bundan dolayı hiçbirimiz para alarak çalışmıyor. İnsan gücüne para verilmemiş bir altyapıda ulaşımını, üniformasını, beslenmesini verdikten sonra bizim işlerimiz yürüyor.” 

Başkan Subaşı açıklamalarının sonunda söyle konuştu: 

“Bizim binalarla da işimiz yok. Etrafımızda ki her dağ bizim binamızdır zaten. Dolayısıyla para eden kısmı biz çok kullanmadığımız için az kaynakla çok çocuğa ulaşabiliyoruz. Bize biraz daha destek verilse demek ki biz daha çok çocuğa ulaşacağız. Bizim tek sıkıntımız söylediğim gibi milli sporcu statüsünden çocuklarımızı faydalandıramamamız”