MİSVAK KULLANMAK ÇOK FAYDALI

Modern tıbbın diş sağlığı konusunda ortaya koyduğu yeni tedavi yöntemlerinden biri de Misvak kullanımıdır.

Tarih: 28.02.2024 13:19 Güncelleme: 28.02.2024 13:27
MİSVAK KULLANMAK ÇOK FAYDALI

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Diş sağlığına büyük bir fayda temin eden misvak, gayet basit ve en iyi diş temizleme vasıtası olup,  dişlerin çürümesini önlemek için misvak kullanmak çok faydalıdır.  

Tüm diş macunlarının diş ve diş etlerine zararı olduğunu ifade eden Ferhat Yaman,  diş temizliğini sağlayan en iyi vasıta misvak olduğunu söyledi.

Yaman,”  Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed  (Sav)  unutulmaya yüz tutmuş bazı sünnetleri var. Bu sünnetlerden bir tanesi de misvak kullanımıdır. Peygamber Efendimiz buyuruyorlar ki,  Eğer ümmetime zahmet vereceğini bilmeseydim onlara her abdestte misvak kullanmalarını emrederdim. Bize zahmet olmasın diye Peygamber Efendimiz bunu bize farz kılmıyor ama bunun önemini vurgulamak istiyor. Misvakın faydaları konusunda araştırmalar yapılmış. Gerçekten sayılamayacak kadar faydaları çok. Özellikle diş bakımı, ağız bakımı için faydası çok. Diş macunları, ağızdaki faydalı ve zararlı bütün mikropları öldürürken; misvak sadece zararlı mikropları öldürür. Bu şekilde düşündüğümüzde Hem dişleri beyazlatıyor hem de dişlerdeki o bakterileri o zararlı şeyleri gideriyor. Ağız sağlığı açısından oluşabilecek iltihaplanmaları önlüyor, mide hazmında kolaylık sağlıyor, hafızanın güçlenmesinde faydası var. Özellikle mesela ezber yapmak isteyen hafızlar için öneriyoruz. Yani misvak kullanımı gerçekten günümüzde azalmış. Şimdi daha çok diş macunu ve fırça kullanılıyor ama diş macunu ve fırçayı her zaman cebimizde taşımak hem zor hem zahmetlidir. Ama misvak küçük bir çubuktur onu rahatlıkla taşıyabiliriz. Bu sünneti devam ettirirsek Peygamber Efendimizin sünnetine nail olmuş oluruz. Çünkü Peygamber Efendimiz diyor ki, 'Ümmetimin fesada uğradığı bir dönemde benim sünnetime yapışana bir şehit ecri var', bir başka rivayette ise '100 şehit ecri var' diye buyruluyor." dedi.

Misvak Nasıl Kullanılır?

Özellikle ilk defa kullanacak olan kişiler tarafından misvak nasıl kullanılır sorusu sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. İlk olarak ucunun yontulması ve direkt olarak dişe sürülmesi gerekmektedir. Liflerin açılması için azı dişler ile misvak ısırılabilmektedir. Kullanmadan bir gün öncesinde suca bekletilmesi ve daha yumuşak bir hale getirilmesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra gereğinden fazla yumuşamakta olan misvaklar kesilip yontma işlemi ile birlikte tekrar açılmalıdır. Misvağın kullanımından sonra tekrardan açılması gerekmektedir. Kullanımı gerçekleştirildikten sonra da çok iyi bir şekilde yıkanması önerilmektedir. Temiz ve hava almakta olan bir noktada saklanması gerekmektedir. Genel olarak bakıldığında kolay bir kullanımı bulunmaktadır ve sağlığa faydaları ile bilinmektedir. Bu nedenle de sıkça tercih edilmekte olduğu gözlemlenmektedir.

Misvak Ne İşe Yarar?

Misvak ağacının dalı olan misvak kullanımının diş sağlığı için oldukça faydalı olduğu söylenmektedir. Doğal bir diş temizleyicisi olan misvak dalının çok güçlü antiseptik özelliği bulunmaktadır. Misvak kullanımı ile birlikte diş aralarında birikmekte olan yemek artıkları temizlenebilmektedir. Aslında doğal bir diş fırçası olduğu söylenebilmektedir. Bunun yanı sıra çürümeleri engellediği de söylenenler arasında yer almaktadır. Diş çürüğü sorunu ile uğraşmakta olanların misvak dalı çiğnemesi önerilebilmektedir. Yemek sonrasında kötü koku oluşmaması amacı ile de kullanımı gerçekleştirilebilmektedir. Çünkü dalın kötü kokulara karşı etkili olduğu söylenmektedir. Diş eti kanamalarını da kesmekte olduğu söylenenler arasında yer almaktadır.