MMO hangi ilçeler de denetim yapar? Asansör denetimleri nasıl yapılır?

Asansör denetimleri nasıl yapılır, kırmızı etiketli asansörlere ne olur? Erzurum Makine Mühendisler Odası Başkanı Kasım Güneş, Günebakış Gazetesi’nin sorularını cevapladı.

Tarih: 06.09.2023 19:05
MMO hangi ilçeler de denetim yapar? Asansör denetimleri nasıl yapılır?

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ

Erzurum Makine Mühendisler Odası Başkanı Kasım Güneş 5 ilçede hizmet verdiklerini söyledi. Bu ilçeler sırasıyla Köprüköy; Karayazı, Oltu, Horasan ve Tekman. 

Bu ilçeler de yaklaşık 500’e yakın asansör bulunduğunu ifade eden Güneş, “Erzurum Makine Mühendisleri Odası olarak bu ilçelerde ki asansörleri kontrol ederek, uygunluklarına göre kırmızı, sarı, mavi veya yeşil etiket vuruyoruz.” Dedi. 

Denetimler nasıl yapılır?

İlçeler de ki denetimlerin “asansör kontrol edebilme” belgesi alan personeller tarafından yapıldığı dile getiren Başkan Güneş, asansör bakımlarının bina sorumluları tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

“Kontroller yılda bir kere yapılıyor. Örneğin 02.06.2022 yılında kontrol edilen bir asansör bir daha ki yıl aynı gün de aynı ayda tekrar kontrol ediliyor ve kontrol edildikten sonra asansörde eksiklikler varsa o asansöre eksikliğine göre etiket vuruluyor. Denetimler Makine Mühendisler Odası tarafından ‘asansör kontrol edebilme’ belgesi alan, asansör eğitimlerini tamamlamış personellerimiz tarafından yapılıyor. Asansörlerin tüm bilgileri bizim sistemimiz de mevcuttur. Yılı dolan asansörler geldiği zaman sistem uyarısını veriyor ve o personelimiz o asansörü denetlemeye gidiyor. Kontrol bittiği zaman eğer o asansör binmeye uygun değilse asansöre kırmızı etiket yapıştırılıyor ve o ilçenin belediye zabıtaları tarafından asansöre mühür vuruluyor. Bu konularda binanın sorumlusu ile asansörden sorumlu kişi aynıdır. Aylık bakımlarını yaptırmazlarsa asansörlerde sorunlar meydana gelir.” 

“Bugüne kadar kaza meydana gelmedi”

Denetimlerini yaptıkları ilçeler de şu ana kadar herhangi bir kaza meydana gelmediğini ifade eden Başkan Güneş, vatandaşların sağduyularını takdir etti

“Bizi kontrolümüz altında olan bu beş ilçe de şu ana kadar hiçbir asansör kazası meydana gelmedi. Bunun sebebi; biz kırmızı etiketi vurduktan sonra belediyelerin daha hassas davranıp kırmızı etiketli asansörleri mühürleyip asansörleri kapatmalıdır. Halkımız da bu konu da sağ olsunlar duyarlı bir şekilde hareket etmektedirler.”