MUAZZAM DESTEK, HAZİN TABLO

Erzurum´da Tarım ve hayvancılığa sadece 2017 yılında tam 213 Milyon TL muazzam hibe desteği sağlandı. Ancak sağlanan bu desteğin sektöre yansıması beklenenin çok çok altında.

Tarih: 01.01.0001 00:00
MUAZZAM DESTEK, HAZİN TABLO

Mahmut AKDAĞ

Erzurum´da tarım ve hayvancılığa yönelik sağlanan destekler muazzam ölçüde.. 2017 yılında tam 213 Milyon TL tarım ve hayvancılığa destek sağlandı. Peki, geri dönüşümü? Bu sorunun cevabını AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu verdi. Taşkesenlioğlu, yaptığı araştırmaya göre, dev miktardaki hibe desteğinin doğru değerlendirilmediğine dikkat çekti. Sağlanan hibe desteği ile tarımsal varlıklar arasında bir orantısızlık gördüğüne vurgu yapan Taşkesenlioğlu, ?Sadece 2017 yılında ilimize 213 Milyon TL hibe dağıtıldı. Bu çok önemli bir rakam.  Peki elde edilen tarımsal varlıkların toplamına baktığımızda eğer hesapları doğru yapabildiysek, 120 Milyon TL´yi geçmiyor? dedi.

Ziraat Odaları İl Koordinasyon toplantısı AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Başkanlığı´nda gerçekleşti. Doğu Anadolu Ziraat Odaları Birliği Başkanı Latif Maskan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdür Yardımcısı Özkan Yıldırım, TKDK Erzurum il Müdürü Atilla Özlü ve Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral´ın da katıldığı toplantıda, Ziraat Odası il ve İlçe Başkanları, sektörün sorunlarını dile getirdiler.

?PAHADA HAFİF, YÜKTE AĞIR İŞLER YAPIYORUZ?

Toplantının açılış konuşmasını yapan AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşykesenlioğlu Tarım ve Hayvancılığa dayalı sanayileşmenin önemine vurgu yaptı. Üretimden ziyade, katma değeri yüksek üretim noktasında artık Erzurum´un hamlede bulunması gerektiğini belirten Taşkesenlioğlu, ?Bu kadar farklı kurumu bir araya getirmemizin ana sebebi aslında her birimizin sorunları var. Bu sorunları çözüme kavuşturmak için bir araya gelip, bir masanın etrafında neler yapılabiliriz konuşmamız, üretmemiz lazım. Kendi şehrimle ilgili beni en çok üzen nokta, biz tarımda ve hayvancılıkta pahada hafif, yükte ağır işler yapıyoruz. Bu ne anlama geliyor; günlerce bir hayvan yetiştiriyoruz. Ama hala biz eti en pahalı yiyen kentlerden biriyiz. Aylarca tarımla ilgili hayvancılıkla ilgili diğer işlerimizi gerçekleştiriyoruz, ama soframıza getirdiğimiz bir marka peynirimiz yok. Erzurum adıyla anılan markası uluslararası standartlara erişmiş, kaç tane ürün yetiştirebiliyoruz? İlimizde yetişen, çok acıdır birçok ürün, farklı bir ile gidip işlenip geldikten sonra biz onu masamızda soframızda kullanıyoruz. En basit anlamıyla, ben bunu üç yıldır söylüyorum ve umarım bu çalışmalarımızdan sonra bir daha söylemeyiz; Trabzon Tereyağı. Trabzon´un hayvan sayısı ile Erzurum´un hayvan sayısının orantısında baktığımızda işte yükte ağır, pahada hafif işlerimizin örneklerinden biri diyebiliriz. Sanayi orda, üretim orda, markasını oluşturmuş ve kazanıyor misliyle. Bizde burada süt üretimiyle ilgili binlerce çalışmada yapsak, elde ettiğimiz netice, çokta ekonomik anlamda bizi tatmin etmiyor.? dedi

MUAZZAM DESTEK, HAZİN TABLO

Tarım ve Hayvancılığa yönelik sağlanan desteklerden de bahseden Taşkesenlioğlu, alınan sonucun içler acısı olduğuna işaret etti. Taşkesenlioğlu, ?Biz hükümet olarak son 15 yılda gerek ilimize, gerekse 81 diğer illerimize tarım ve hayvancılığı desteklemek üzere milyonlarca, milyarlarca parayı çiftçilerimize hibe ediyoruz. Zaman zaman kredi desteklerimiz de oluyor. Peki bu orantılı mı, bu da orantılı değil. Sadece 2017 yılında ilimize 213 Milyon TL hibe dağıtıldı. Bu çok önemli bir rakam. Peki elde edilen tarımsal varlıkların toplamına baktığımızda eğer hesapları doğru yapabildiysek, 120 Milyon TL´yi geçmiyor. Hayvan satışları, elde edilen ürün satışlarını aldığımızda... Demek ki biz burada bir eksiklik yapmışız. Yine son 15 yılda 1.334 Milyar TL, yani neredeyse 1.5 katrilyon eski paraya göre hibe dağıtmışız. Ama elde ettiğimiz verim, halen bizim eğer birtakım ithalat ürünlere bağlılığımız varsa demek ki yine burada da biz bazı şeyleri çok anlamlı hale getirememişiz. Önemli olan üretmek değil, önemli olan katma değerleri üretmek. Önemli olan tüketicinin tatminini sağlamak; kalite bakımından, ama hem de üreticinin tatminini sağlamak; karını maksimize edecek şekilde.? diye konuştu

Erzurum´un artık ülke ekonomisinde kilit rol oynayan bir şehir haline gelmesi için birlik ve beraberlik içerisinde örnek çalışmalara imza atılmasının ivedi bir şekilde gerektiğine vurgu yapan Taşkesenlioğlu, ?Bizler eğer burada Alvarlı Efe Hazretlerinin ifadesiyle bir konuya kilitlik yapabileceksek ki yaptık yıllarca ve yüz yıllarca da. Bundan sonra da ülke ekonomisinde de kilit rol oynayan bir şehir haline gelmemiz lazım. Bu noktada ilin ana damarı tarım ve hayvancılık? kaydını düştü.

ZİHİNSEL DEĞİŞİM VE MARAŞ ÖRNEĞİ

Toplantıda köylere gerçekleştirdiği ziyaretlerde kendisini üzen noktaları da paylaşan Taşkesenlioğlu, ?Eski adıyla köylere, yeni adıyla mahalli yerleşim yerlerine gittiğimde üzüldüğüm birkaç nokta var. Eğer ben 750 bin ton sür üretimini söylüyorsam, ama bunun sadece yüzde 20-30´u sanayiye gidiyorsa, o zaman artık bizim başka bir yönteme gitmemiz lazım Hep beraber. Üreticisiyle, tüketicisiyle odasıyla, borsasıyla, kurumlarıyla... Öncelikle zihinsel değişimimizi yapmamız lazım. Bakın 12 sene önce Maraş´ta ilk kırmızı mercimek üretimi başladığında öncelikle inanarak başladılar ve bugün Türkiye´nin en önemli kırmızı mercimek üreten şehirlerinden bir tanesi Maraş. Biz ilkin inanacağız. Evet üretmeye devam edeceğiz. Ama üretirken de kazancımızı artırarak, üretmeye devam edeceğiz. Üzüldüğüm noktalardan bir tanesi bu. Çiftçimiz haklı olarak, bu kadar ödemelere rağmen gözlerinin içi pırıl pırıl olamıyor. Demek ki burada bazı şeyleri bende eksik yapmışım ki, bu kadar hibemize, bu kadar desteğimize rağmen, hala gözlerimizin içinin gülümsemesinde bir takım eksikler var. Önce iğneyi kendimize batıracağız, sonra çuvaldızı başkalarına batırmakla mükellef olacağız.? İfadelerine yer verdi.

GENÇLER TARIM VE HAYVANCILIKTAN UZAKLAR

Mahalle olan köylerde yaptığı tespitlere de değinen Taşkesenlioğlu, özellikle köyde yaşayan gençlerin tarım ve hayvancılıktan çok uzak olduklarına dikkat çekti. Taşkesenlioğlu, mahalle olan köylerdeki gençlerin şehirde asgari ücretle çalışmayı, köyde tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya tercih ettiğini dile getirdi. Taşkesenlioğlu, Gençlerimize bakıyorum, bazı köylerimizde tarım ve hayvancılıkla ilgili genç neredeyse kalmamış. Çünkü bunu karlı görmüyor. Bunu karlı gören bir sistemin içerisinde kendine pay bulamıyor. Dolayısıyla o klasik anlamda kırsaldan kente olan göçü, her geçen gün hep beraber yaşamış oluyoruz. Hatta bazı köylerin gençleriyle konuştuğumda hepsinin tek derdi şehirde iş bulmak. Bu ciddi bir problem ve hep beraber çözmemiz lazım.? Şeklinde konuştu.

BAŞARI İÇİN İNANÇ LAZIM

Hükümet desteklerini hatırlatarak, ?Şimdi bizim bu kadar çabamıza rağmen niye halen istediğimiz seviyede değiliz. Niye biz katma değeri yüksek olan üretim gerçekleştiremiyoruz.? Sorularının artık ciddi ciddi muhatap bulması gerektiğini belirtti. Taşkesenlioğlu, ?Bu sorunun cevabı sizde, bu sorunun cevabı bu masanın etrafında bugün gelmiş, merkezi idarenin yerelde faaliyet gösteren kurum liderlerinde, Borsa başkanımızda ve bizlerde? Bu sektörde başarı için önce inanmamız lazım. Bugün burada ben çok şeye inanıyorum. Çiftçime inanıyorum, sizlere inanıyorum, hükümetime zaten inanıyorum. Un var Yağ var, Şeker var ama helvayı istediğimiz kaliteye, kıvama getiremiyoruz. Bugün burada bunu konuşarak doğru bir yol haritası belirlemek üzere toplanmış bulunuyoruz. Tarım ve hayvancılığı kaliteli hale getirebilecek, bir yol adımını, bir yol haritasını çıkaracak çalışmaları sizinle başlatıp ve ondan sonrada uygulamaya dökmek lazım. Sorunu net tespit eden bir yol haritasının olmazsa olmaz olduğuna inancım tamdır. Bugün burada bu yol haritasını çıkaracağız. Yarın evladımıza bırakacağımız şey, hayvan sayısından ziyade, nitelikli üretim sistemidir.? İfadeleriyle konuşmasını tamamladı

BAŞKANLARIN ORTAK GÖRÜŞÜ

DESTEK VAR, DENETİMLER YETERSİZ

Milletvekili Taşkesenlioğlu´nun yaptığı konuşmanın ardından tek tek söz alarak sektörde yaşanan sorunları paylaşan il ve ilçelerden gelen Ziraat Odası Başkanları, gerek tarım ve gerekse hayvancılığa yönelik sağlanan desteklerden bugüne kadar arzu edilen sonucun alınamamasının önemli nedeninin, denetimsizlik olduğunu belirttiler. Desteklerden kimlerin faydalandığına bakılması gerektiğine vurgu yapan Başkanlar, yapılan desteklerin yeterince denetlenmediğini ve bunun büyük problem olduğunu söylediler.