Müftü Yıldırım: 59.507 Hatm-i Şerifin duası yapıldı

1001 Hatim kapsamında erkeklerde 55.441, kadınlarda ise 4.066 hatimle birlikte toplam 59.507 Hatm-i Şerifin duası yapıldı.

Tarih: 30.01.2022 19:20
Müftü Yıldırım: 59.507 Hatm-i Şerifin duası yapıldı

Sinan AYDIN

Erzurum Müftüsü Şahin Yıldırım, ilde 5 asırdır sürdürlen 1001 Hatim geleneği konusunda okunan hatimlerin duasının yapıldığını açıkladı. Müftü Yıldırım'ın yaptığı açıklamaya göre, toplam 59 bin 507 hatm-i şerifin duası yapıldı.

59.507 Hatm-i Şerifin duası yapıldı

Konu ile ilgili bir açıklama yapan İl Müftüsü Şahin Yıldırım, şunları söyledi: "Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş'ın teşrifleriyle 1001 Hatim Dua  programı için Erzurum Ulu Camii'de 14 Ocak 2022 tarihinde erkeklere yönelik dua programında 55.441, 15 Ocak 2022 tarihinde kadınlara yönelik yapılan dua programında ise gelen 4.066 hatimle birlikte toplam 59.507 Hatm-i Şerifin duası yapılmıştır. Yüce Mevla'm Kabul eylesin. Erzurum'dan, diğer İllerden ve Yurtdışından sure, cüz ve hatim okuyarak katkıda bulunan tüm kardeşlerimize teşekkür ediyor, bir sonraki programda bizleri buluşturmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum."

1001 HATİM NEDİR?

Bin bir hatim geleneği Erzurum’un tepe noktalarından bir yer olan Dutçu köyünde yaşamış Pir Ali Baba’nın öncülüğünde başlamıştır. Rivayet odur ki; Pir Ali Baba’nın yaşadığı dönemde Erzurum’da büyük depremler ve afetler yaşanmaktaymış. Şehrin ileri gelenleri dergâha giderek, Pir Ali Baba’dan felaketlerin bitmesi için dua etmesini istemişler. O gece dergâhta sabahlara kadar felaketlerin dinmesi ve daha beterlerinden Erzurum’un korunması için gözyaşlarıyla topluca dualar edilmiş. Sonrası gece, Pir Ali Baba rüyasında Peygamber Efendimizi (s.a.v.) görmüş. Rüyasında Efendimiz bin bir hatimlerin okunmasını tavsiye ediyormuş. Pir Ali Baba rüyasını ve Peygamberimizin tavsiyesini müritlerine anlatmış ve o günden itibaren de dergâhta hafızlar tarafından hatimler okunmaya başlanmıştır. Bu geleneğin devam etmesi için vakfiye de yazılmıştır.

15 ARALIK İLE 15 OCAK ARASIDIR

Erzurum Müftüsü olan Muhammet Sadık Solakzade’den naklettiği bilgiye göre -Hoca bu bilgisini elindeki bir evraka dayandırarak söylermiş- Pir Ali Baba 8 köyden 3 tanesini 1001 hatim okuyan hafızlara, diğer üç köyünü ise Abdurrahman Gazi’yi ziyaret edenlere ikram edilmek üzere vakfetmiştir. Görüldüğü gibi aslında her rivayette Erzurum’un her türlü bela, musibet, salgın ve depremlerden korunması amacının yanı sıra bin hatim camilerde okunduktan sonra geriye kalan bir hatimin ise hıfzı kuvvetli hafızlar tarafından at sırtında okunması ortaktır. Şehrin dışına çıkan ve ayrı istikametlere ayrılan hafızlar Kur’an okuya okuya tekrar ayrıldıkları noktada buluşurlar. Hafızların buluştuğu yerde kendilerini bekleyen şehir halkının ve din büyüklerinin katılımıyla bir hatim duası yapılır. Pir Ali Baba’dan Erzurum’a, Erzurumlulara yadigâr kalan bu gelenek başladığı günden bu yana 1. Dünya Savaşı nedeniyle inkıtaa uğramış olsa da 1937 yılında dönemin Erzurum müftüsü Muhammet Sadık Solakzade tarafından tekrar canlandırılarak günümüze kadar gelir. Beş asırdır süregelen bu gelenek, günümüzde aralık ayının son 15 günü ile ocak ayının ilk 15 günü arasında gerçekleşir. 1001 hatim'in okunma zamanı, genelde 15 Aralık ile 15 Ocak arasıdır. Bu dönemden maksat eski yılı hayırla, ibadetle, kullukla tamamlayıp, yeni yıla da aynı duygu ve düşüncelerle girmektir.