“Muhtarlık başıboş bir yasa ile yürütülüyor”

Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı ve Rabia Ana Mahallesi Muhtarı Cemal Korkmaz, muhtarların sorunlarından bahsetti.

Tarih: 13.12.2023 12:49
“Muhtarlık başıboş bir yasa ile yürütülüyor”

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı ve Rabia Ana Mahallesi Muhtarı Cemal Korkmaz, muhtarların sorunlarından bahsetti. 

Genel anlamda bir sıkıntının söz konusu olmadığını dile getiren Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı ve Rabia Ana Mahallesi Muhtarı Cemal Korkmaz . Muhtarlarımız, AK Parti hükümetinden önce muhtarlık maaşı bile alınamadığını söyledi. 

“Bununla birlikte SSK primleri de yatmıyordu” şeklinde ifadelerine devam eden Korkmaz, “Ödenen ödenekte aylık primlerin 3 veya 4’te 1’ini karşılıyordu. Tabi daha sonra bizlerin çalışması ve Eski İç İşleri Bakanımız Efkan Ala’nın muhtarlar yasasının düzenlenmesine yaptığı katkılarla bu durum düzeldi. Onun döneminde muhtar maaşlarının artması, 19 Ekim Muhtarlar Günü’nün muhtarlar günü olarak kutlanmasına, muhtarların BAĞ-KUR primlerinin devlet tarafından yatırılmasına ve silah ruhsatlarında vergi alınmaması sağlandı. Ona çok teşekkür ediyoruz. Bizim muhtarlarımızın sosyal hakları olsun veya maaşları olsun bir standarda bindi. Bu konu da herhangi bir şikâyetimiz yoktur” dedi.  

Muhtarlık yasası değiştirilmeli 

“Günümüzde muhtarlık 1924 yasasına göre yürütülüyor. Türkiye’de bir kanun birkaç kez yön değiştirmesine rağmen o yıldan beridir muhtarlık yasası değiştirilmedi. O günün şartlarında ki Türkiye ile şimdi ki Türkiye aynı değildir. Aradan yüz yıl geçmiştir. Artık yeni yüz yılda muhtarlık kanununa da el değmesi gerekiyor” 

“Köylerde ki muhtarlık seçimlerinde şiddetli kavgalar yaşanıyor”

Muhtarlık seçim dönemlerinde ki en büyük sorunun köylerde ki seçimlerde meydana gelen kavgalar olduğunu belirten Başkan Korkmaz, “Sonucu ölümle biten kavgalar meydana geliyor” şeklinde konuştu. 

Durumun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) takip edilmesi gerektiğini ifade eden Korkmaz, diğer seçimlerde uygulanan prosedürlerin muhtarlık seçimlerinde de uygulanması gerektiğini söyledi. 

“Muhtarlığı seçimini adayın kendisi sağlıyor, oy pusulasını kendisi basıyor, sandığın başında ki oy pusulasına kendisi nöbetçilik yapıyor. Akabinde sandıktan çıkan oy pusulasını bile kendisi kontrol ediyor. Ancak diğer seçimlerde bu böyle değildir. Devletin görevlendirdiği yetkililer tarafından gerekli evraklar basılıyor, oy pusulaları devlet tarafından basılıyor. Bu durumun da acilen Yüksek Seçim Kurulu tarafından takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan, sonucu ölümle bile biten kavgaların önünün kesilmesi için kesinlikle önlem alınması gerekiyor”

“Yeni yıldan beklentimiz ise acilen 1924 yılındaki muhtarlık kanunun yeni yüzyıla uyarlanmasıdır”

“Muhtarlık adaylarında son günde bile insanlar aday olabiliyor. Diğer seçimlerde böyle değildir. Belirli ölçütler ve tarihler vardır. Bunun dışında kalanlar aday olamaz. Muhtarlıkta değişmesi gereken önemli hususlardan birisi de budur. Kısacası muhtarlık başıboş bir kanunla yönetiliyor, değiştirilmesi bizim için daha elverişli olacaktır”