“MUHTARLIK KUTSAL BİR GÖREVDİR”

Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı Cemal Korkmaz, muhtarlık hakkında konuştu.

Tarih: 20.12.2023 17:36
“MUHTARLIK KUTSAL BİR GÖREVDİR”

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Muhtarlığın zor bir meslek olduğuna değinen Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı Cemal Korkmaz, muhtarlık hakkında bilinmeyenlerden bahsetti. 

Şehir merkezinde ki ilçelerde bulunan bütün mahallelerin muhtarların derneğe üye olduğunu söyleyen Başkan Cemal Korkmaz. “Bunun haricinde Erzurum’da 17 ilçemiz bulunuyor ve 17 ilçede de köy muhtarlarımız var. Erzurum merkezde ki muhtarlar derneğimize hiçbir köy muhtarı üye değildir. Hepsi bağlı oldukları ilçelerde bulunan muhtarlar derneği ilçe temsilciliklerine bağlıdır. Onların herhangi bir problemi olduğu zaman anında biz devreye giriyoruz. Taleplerini bize iletiyorlar ve bizde gerekli yerlere iletiyoruz., sorunlarını elimizden geldiği kadar çözüyoruz” dedi. 

MUHTARLIK KOLAY İŞ DEĞİLDİR

“Muhtarlık kolay bir iş değildir. Şöyle açıklamak gerekirse; Erzurum merkez ilçelerine yani 450 bin vatandaşa toplamda 16 kişi muhtarlık yapıyor. Geriye kalan 300 bin vatandaşa ise bin 166 kişi muhtarlık yapıyor. Bu sayılar ciddiye alınmayacak sayılar değildir. Türkiye’nin her yerinde bu böyledir. Bunun dışında küçük köylerin talepleri merkeze göre daha çoktur. Bizim merkezde ki işimiz onlara göre biraz daha ağırdır. 

“MUHTARLAR BİRLİĞİ” ONAY BEKLİYOR

“Şu an da hükümetten sendika gibi “Muhtarlar Birliği” adında bir birlik talebimiz bulunuyor ve çalışmalar devam ediyor. Önümüzde ki günlerde bu gerçekleşirse tek çatı altında toplanacağımız günü bekliyoruz. Cumhurbaşkanımızın bize güzel bir jesti oldu. Biz Erzurum Muhtarlar Derneği olarak Ankara’da bulunan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu üyesiyiz. Cumhurbaşkanımızın bizzat imzası ile bulunduğumuz konfederasyon kamu yararına kurulan dernek statüsü verildi. Şuan da Türkiye’de kamu yararına çalışan birkaç konfederasyondan birisi bu kuruluştur.”

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE KADAR…

“Ayrıca Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne miras kalan tek kurum muhtarlıktır. Osmanlı’dan günümüze kadar devam etmiştir. İnsanların bir şehrin yüksek makamlarında bulunan mülki amirleriyle görüşme şansı çok azdır. Ancak muhtarlıkların kapısı her zaman açıktır. Bir mahalle sakinin engel olmadan gelip kapısını çalabileceği tek yetkili muhtardır. Muhtarlara ne kadar hürmet edilir ve hizmet etme şansı verilirse vatandaşta o kadar bundan nasibini alır.” 

VATANDAŞLARIN DİKKATİNE!

“Maaşların asgari ücrete uyarlanmasından sonra son iki dönemdir herkes muhtar adayı olmaya başladı. Muhtar adayı olan arkadaşlarımıza başarılar dilerim ancak muhtar adayı adı altında vatandaşlarımızı dolandırmaya çalışan insanlarda oluyor. Bu konuda da vatandaşlarımızı uyarıyorum. Son olarak Rabia Ana Mahallesi sakinlerine teşekkür ediyorum. Ben Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı ve Rabia Ana Mahallesi muhtarıyım. Şuan da Erzurum’da bin 182 mahallede adayı olmayan tek mahalle bizim mahallemiz. Çok teşekkür ediyorum.”