Mülteci çocuklar için özel etkinlik

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği mülteci çocukların birbirleri iletişimlerini güçlendirebilmek ve bir nebze de olsa yüzlerini güldürebilmek için farklı etkinlikler düzenlemeye devam ediyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Mülteci çocuklar için özel etkinlik

Nesrin Çetinkaya

Geçtiğimiz gün Suriyeli ve Iraklı çocuklara özel bir etkinlik düzenlediklerini kaydeden Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneğinde Psikolog olarak görev yapan Ayşegül Altıkulaç, bu sayede çocukların kendi aralarında kaynaşarak, güzel arkadaşlıklar edindiklerini belirtti. Çocukların yanı sıra annelerin de aralarında iletişim kurmaya çalıştıklarını dile getiren Altıkulaç, ?Erzurum´da Arap nüfusu az olduğu için ailelerin birbirleriyle iletişimleri oldukça zayıftı. Onları tanıştırdık ki en azından birbirlerine destek olabilsinler, aralarında yardımlaşma gelişsin? dedi.

ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL ETKİNLİK

Çocukların birlikte güzel ve dolu vakit geçirerek mutlu olduklarını kaydeden Altıkulaç, annelerinde birbirleri ile güzel temaslarda bulunduğunu belirterek, ?Erzurum´da ki mülteci popülasyonu düşünüldüğünde en çok Afganistanlı ve İranlı nüfus var. Bunların yanında Suriye, Irak ve Libya´da var fakat bunlar daha azınlıktalar. Biz buradaki tüm ailelerle ulaşamıyoruz. Arapça tercümanımız olmadığı için üniversite okuyan gönüllü öğrencilerimizden yardım alarak etkinlikler düzenlemekteyiz. Geçtiğimiz gün Suriyeli ve Iraklı çocuklarımız için bir etkinlik düzenledik. Etkinliğimiz içeriğinde çocuklarımıza ve onların annelerine ASAM ile ilgili bilgilendirmelerde bulunduk. Onlar için neler yapıyoruz, ya da daha fazla neler yapabiliriz bunu konuştuk. Anne ile çocuk iletişimizi güçlendirmek için, birlikle etkinlikler yapmalarını sağladık. Aynı zamanda çocuklarımız kendi aralarında da kaynaşarak, güzel arkadaşlıklar edindiler. Annelerde birbirleri ile güzel temaslarda, karşılıklı iletişimlerde bulundular? ifadelerine yer verdi.

ANNELERİN VE ÇOCUKLARIN İLETİŞİMİ SON DERECE ÖNEMLİ

Anne ve çocuk iletişimine yönelik yaptıkları etkinliğin son derece faydalı olduğuna dikkat çeken Altıkulaç, ?Erzurum´da Arap nüfusu az olduğu için birbirleriyle iletişimleri oldukça zayıftı. Onları tanıştırdık ki en azından birbirlerine destek olabilsinler, aralarında yardımlaşma gelişsin. Hiçbir ayrıştırma ve ötekileştirmeye gitmeden zaman onların yanında olduğumuzu ifade ettik. Düzenlediğimiz etkinliğimiz 3-4 ve 5 yaş gurubundaki çocuklarımıza yönelikti. Çocukların bilek güçlerini geliştirmek amaçlı oyun hamuru ile oyunlar oynadık. Suriyeli, resim öğretmeni bir annemiz vardı, onun direktifleri ile çalışmalar yaptık. Keçelerden hayvan figürleri kestik.  Daha sonra ise sadece annelerle resim çizdik ve o resmi kendilerine göre bir hikâye olarak anlatmalarını istedik. Hem annelerimiz, hem çocuklarımız için güzel ve faydalı bir etkinlik oldu. Çocuklar çok mutlu oldular, eğlendiler, güzel vakit geçirdiler? diye konuştu.