MÜSİAD Erzurum’da TORKU modeli kooperatif kuracak

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Başkanı Fuat Demir, Flash FM’de katıldığı programında Erzurum’da öz bir sermayeli çok ortaklı bir kırsal kalkınma kooperatifi kuracaklarını söyledi.

Tarih: 17.08.2022 09:55
MÜSİAD Erzurum’da TORKU modeli kooperatif kuracak

FlashFM de Tarık Sığırlılı’nın konuğu olan MÜSİAD Erzurum Başkanı Demir, öncelikle ardından da Erzurum şubesi olarak yaptıkları ve yapacakları projeleri anlattı. MÜSİAD’ın1990’lı yıllarda bir grup iş insanının bir araya gelip kurduğu bir Sivil Toplum Kuruluşu olduğunu hatırlatan Demir,“28 Şubatla birlikte milli ve yerli sermaye sahibi olan insanlara yapılan baskılara rağmen Elhamdülillah o süreci gerçekleştirenlerin gücü MÜSİAD’a yetmedi. Biz MÜSİAD’ı bir okul, aile, sanayi, Milli, manevi ve iş dünyasını temsil eden 11 bini aşkın üyesi ve 1 milyonun üzerinde ki çalışanı ile yerli ve ülke ekonomisine yön veren, Milli olan tüm projelerde imzası olan bir kurum. Özellikle 2018 de sermayelerin yurt dışına çıkarıldığı dönem biz 2019 yılını yatırım ve istihdam yılı olarak ilan ettik ve tüm illerde yatırım yapmaya başladık. Elhamdülillah o yatırımlar bugün üretime dönüştü. Biz parayı kazanırken, kazandığımız bu parayı ülke ekonomisine katma değer sağlayacak yatırımlara aktarıyoruz. MÜSİAD yerli ve milli olan iş insanlarının buluştuğu bir kuruluştur” dedi.

“ATIL TESİSLERİ YENİDEN EKONOMİYE KAZANDIRDIK”

Göreve geldikleri yıldan itibaren, özellikle 2019 ve 2020 yıllarını üretim, istihdam, yatırım yılı ilan ettiklerine dikkat çeken başkan Fuat Demir, özellikle Erzurum da ki atıl durumda bulunan fabrikaları yeniden ekonomiye kazandırmak için bir seferberlik başlattıklarını söyledi.

Demir, gerek kendi öz sermayeleri, gerekse diğer illerden getirtebilecekleri iş insanlarının sermayeleri ile atıl durumdaki fabrikaları, eski işletmecilerini de ortak yaparak yeniden kalkındırmak istediklerini ifade etti. Bu güne kadar da 12-13 tesisi bu şekilde yeniden faaliyete geçmesinekatkı sağladıklarını vurgulayan Demir, “Ayrıca MÜSİAD’aüye olan arkadaşlarımızla da Oltu da bir Cağ kebabı fabrikası kurmak için proje yaptık. Bismillah diyerek kolları sıvadık. 2002 yılında kurulan Oltu Organize Sanayi Bölgesi o günden beri atıl bir durumda idi hiçbir yatırım alamamış. Bizde de buraya yapmaya karar verdik ve bizimle birlikte yılsonu itibarı ile 12- 13 tane şuan Organize Sanayi Bölgesi’ne fabrika yapıldı. Oltu, Tortum, Narman, Şenkaya, Olur’dan yaklaşık 2-3 bin kişi istihdam edilecek duruma geldi. Yılsonu itibarı ile 120 insanın çalışacağı Oltu Cağ Kebabı Fabrikasını Erzurum ekonomisine kazandırdık. İnşallah birkaç ay sonra da Türkiye genelindeki ulusal marketler zincirlerinde de satışa sunulacak. Ayrıca bir milyon küçükbaş hayvan üretimi için de çiftlikler kuracağız. Artık Erzurum ve Çoruh Havzası üzerinde yaşayan tüm çiftçilerimize sesleniyorum artık rahatlıkla hayvan üretebilirsiniz ve pazarınız hazır. Savunma Sanayi ile ilgili bir üretim tesisi kurmak için de gerekli girişimlerde bulunduk inşallah kısa sürede bu üretim tesisini de Erzurum’a kazandıracağız”diye konuştu.

“KIRSAL KALKINMA KOOPERATİF KURACAĞIZ”

TORKU’nun bir küçük modelini Erzurum’a kuracaklarını belirten Fuat Demir, oluşturacakları çok ortaklı bir kooperatif ile Erzurum’un yöresel ürünlerini tüm dünyaya sunacaklarını ifade etti.

Kurulacak olan çok ortaklı öz sermayeli kooperatif ile Erzurum’un marka değeri olan ürünleri üreteceklerini belirten Demir şöyle konuştu:

“Örneğin; Ilıca da sebze, Hınıs-İspirde fasülye, Pasinler de patates, Ay çiçeği, Aşkale’de Kara buğday,  Oltu, Olur, Uzundere de ısıtmalı sera üretimi, gibi öz sermayesi cüzi paralarla çok ortaklı bir kooperatif kurmayı amaçlıyoruz. Konuyla ilgili önümüzdeki günlerde ilgili bakanlığa bir ziyarette bulunacağız ve biz sermaye istemeyeceğiz sermayeyi biz koyacağız devletten sadece SGK primlerinde, vergi indirimlerine de destek isteyeceğiz. Ana sermayesi ve işletme sermayesini kendi ortaklarının kuracağı kooperatif olacak. Artık üretilen sebzenin meyvenin, diğer ürünlerin yeterli olmadığını herkes görüyor. Artık, insanlarımızı özellikle de gençlerimizi devlet kapılarında, İş Kur kapılarında beklemeyecekleri, sosyal güvencelerinin olacağı bir kooperatif olacak”.