MÜSİAD Şube Başkanı Demir basınla buluştu

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Erzurum Şube Başkanı Fuat Demir, dört yıldır yaptığı görevi sonlandırmadan önce basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Tarih: 13.01.2023 12:57
MÜSİAD Şube Başkanı Demir basınla buluştu

Görev süresi boyunca yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Demir, veda etmeden önce helallik istedi. 

Talha KOCA

MUSİAD Erzurum Şubesi geçtiğimiz gün, 19 Ocak’ta yapılacak olan yeni kongre öncesinde Grand Hilton Otel’de Erzurum Basını ile bir araya geldi. Düzenlenen basın toplantısına katılan ve önemli açıklamalarda bulunan Erzurum Şube Başkanı Fuat Demir konuşmalarından önce tüm gazetecilerin 10 Ocak Gazeteciler gününü kutladı. 2018 Yılı Ocak ayı itibariyle göreve gelen ve iki dönem başkanlık yapan Fuat Demir “Şehrimize daha iyi hizmet edebilmek için gayret gösteriyoruz. İnsanız kusurluyuz noksanız. Onun için hatalarımız varsa ve olduysa ya da görevimiz süresi boyunca şehrimize yapılması gereken hizmetler noksan kaldıysa hem şehrimizden hem de sizlerden özür dilerim. Çünkü bu görevler sadece koltuklara oturup koltuklardan güç alma yerleri değil. Koltuklara güç verip şehrimize, ekonomimize ve insanlığa faydalı olma yerleridir. Onun için hamdolsun 4 yılı tamamlamış bir süre içerisinde bugün sizlerin huzurunda kısa bir değerlendirme yapacağım. İlk göreve geldiğimizde sloganımız şuydu şehrimizi birlikte kalkındıralım bazı büyüklerimiz belki tebessüm ettiler ama sözümüzün yine arkasındayız. Kalkınma top yekûn olur. Bir kişinin, bir bireyin ya da bir yatırımcının veya bir siyasinin, hamlesiyle değil şehrin komple bir ve beraber olmasıyla olurdu. Önce yatırımcı yani yerel yatırımcıya sahip çıkmakla olacaktı. Sonra siyasilerin ve siyasetçilerimizin şehir adına üzerine düşeni yapacaktı, daha sonra basın kendi üzerine düşeni yapacaktı ve en önemlisi sermaye düşmanlığını ortadan kaldırıp, vatandaşın sermayesine sahip çıkmasıyla olacak. Çok şükür bunların bazılarını aştık.” dedi.

HERKESİ ERZURUM’A YATIRIM YAPMAYA DAVET ETTİ!

MUSİAD Başkanı Fuat Demir görevini devretmeden önce tüm ülkedeki yatırımcılara seslenerek “Bugünü bir milat olarak kabul edelim ve buradan tüm Türkiye’ye seslenelim! Artık Türkiye yüz yılında herkesi Erzurum’a yatırım yapmaya davet edelim. Batıdaki sanayi sitelerine gittiğiniz zaman, fabrikaların tüm kapılarına personel alınacaktır diye tabelalar vardır oysa Erzurum’a geldiğiniz zaman iş arıyorum ibaresini çok duyacaksınız. İş gücünden yararlanmak için bu sloganımızı tekrar ediyoruz. Özellikle Erzurumlu iş adamı, sanayici, üretici kardeşlerimizi Erzurum 2. OSB’ye, Oltu Organize Sanayisinde yatırım yapmaya davet ediyoruz. Buna inancımız tamdır ve gelecek yıllar da ömür olursa bir araya gelirsek, bugün ki vereceğim tabloyla o günkü rakamları karşılaştırıp şehirler nasıl kalkınıyor, hep birlikte buna şahitlik edeceğiz. İkinci sloganımız şuydu; şehrimizi birlikte yönetelim. Bir ve beraber olmadan hiçbir şeyde başarılı olmak mümkün değil. Ben diyerek yol alan hiç olmamıştır. Biz olmadığımız sürece, biz bir avucuz Erzurum’uz hep birlikte olduğumuz sürece inanıyorum ki, ikinci kalkınmanın temeli de bu olmuş olacak. Üçüncü sloganımız da şudur; Bir şekilde yapılmış fabrikaların yeniden ekonomiye kazandırılması! Unutmayın ki çok süratli bir şekilde şehrimizde bir şekilde yapılmış fabrikaların, tesislerin, sanayilerin çeşitli ekonomik nedenlerle işletmeye alınamamış, üretime geçememiş tesislerin hemen bir fizibilitesini yaptık. Bunlarla ilgili yatırımcı aramaya başladık ve bulduk. Yatırımcılarımıza da şunun dedik Allah için buradaki yatırımcı yani önceki yatırımcıya da cüzi miktarda da olsa bir miktar payını verin. Çünkü orda emek var! Milli sermaye var! Orda parası var! Bir şekilde işletememiş ya da üretime geçememiş, ekonomik sıkıntıları olmuş bununla ilgili ciddi bir çalışmamız oldu.” ifadelerinde bulundu.

Korona Virüs zamanında yapılan çalışmalar da yaşanan talihsizliklere ve aksaklıklara da dikkat çeken Başkan Demir “Bir şansızlık yaşadık! Dünyayı kasıp kavuran Covid-19, bizim iki senemizi aldı. Bununla ilgili çalışmalarımız biraz sekteye uğradı. Ama şehrimizin şöylede bir kaderi var. Bütün beklentiler siyaset üstü olduğu için belki iş dünyasının çalışmaları çok göz önünde olmamıştır. Pandemiden sonra, tabi pandemi devam ederken biz MÜSİAD’cı arkadaşlarla, yönetim kurulumuzla bir araya gelip, önce biz bir fedakârlık edelim. Şehrimiz sürekli tarım ve hayvancıkla adlandırılırken, tarım ve hayvancılık adına bir yatırım yapalım. Bu yatırımı gelecekteki insanlara ve gençlerimize, bizden sonra ülkeyi yönetecek, şehrimizi yönetecek gençlere örnek olalım diye birde ortaklık kültürünü bu şehirde yeniden ayağa kaldıralım diye bir birliktelik olsun diye Oltu’da, Oltu cağ kebap fabrikasını kurduk. Şükür ki bugün üretime devam ediyor. Ama geldiğimiz nokta da şu cümleyi özellikle vurgulamak istiyorum. Elbette tarım ve hayvancılık bir ülkenin geleceği bunda herhangi bir beyiz yok. Ama şehrimizi sürekli tarım ve hayvancılıkla adlandırılıp, sanayi noktasında önü kesilme veya kesildiği için ya da sanayileşmeye geçemediği için tarım ve hayvancılıktan hiçbir sektördeki arkadaşımız ya da firmamız para kazanamamıştır. Kazanamadığı için de sürdürülebilir ne bir tarımımız olmuştur, ne de hayvancılığımız olmuştur. Biz de tarım ve hayvancılık elbette Erzurum da olsun ama bunun yanında şunu da istiyoruz; artık Erzurum sanayi şehri olacak inşallah. Gelecekte tarım ve hayvancılık ve sanayi şehri diye de anılmasını arzu ediyoruz. Bununla ilgili yine biz iş dünyası olarak üzerimize düşen ilk adımını atıyoruz.” söyledi.

ERZURUM 2.OSB’DE 3000 KİŞİLİK İSTİHDAM!

Erzurum Organize Sanayisinde fizibilite çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Başkan Demir çok sayıda insana iş fırsatı sunulacağını ve bunun vatandaşlar için çok önemli olacağını vurgulayarak “Kısmet olursa Erzurum OSB’nin yeni yer tahsisleriyle birlikte MÜSİAD genel merkeziyle şehrimize mutlaka bir sanayi ile ilgili ya savunma sanayi ya normal sanayi ile ilgili bir tesisin fizibilite çalışmalarını yapıyoruz. Günü geldiğinde inşallah bunu da sizlerle paylaşacağız. Bunun dışında 2. OSB’nin neden Oltu’da olduğunu düşünürseniz diye şöyle ifade edeyim. ‘Biz Oltulu’yuz. Oltu da Erzurum’un can damarı, öyle görüyoruz. Birde 2. OSB deki talihsizlikten yatırımcıları Oltu’ya doğru yönlendirdik. Burada Valimiz sağ olsun! Üstün gayreti ve Erzurum MÜSİAD şubesinin ciddi gayretleri ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın yardımlarıyla oradaki organize sanayiliği yeniden hayata geçirdik. Bugün 15. Fabrikanın temellerini attık. Önümüzdeki yıl sonu itibariyle Oltu Organize sanayisinde 30 tane fabrikanın tamamı üretime başlamış olacak. Buradaki düşünülen istihdam sayısı 2500 3000 rakamları arasında olacak. 2.Organize Sanayi yer tahsisleri başladıktan sonra bize düşen, bu şehirde yaşıyorsak coğrafya kaderimizse pes etmek yok! Göç eden Erzurumlu dostlarımızla İstanbul’da, Ankara’da, Bursa da ve İzmir de bir araya geldiğimiz zaman, duymak istemediğimiz çok hüzünlü cümleler var! Bazılarının bizi bu şehirden göç ettirdiler cümlesi bizleri çok derinden yaralıyor. Çünkü herkes memleketinde elbette ki kalmak ister. Memleketinde yatırım yapmak istiyor. Ancak dediğim gibi önce biz düşeni yapmadık! Yatırımcımıza sahip olmadık! Ama gereğini yapacağız. Biz Erzurum’u çok seviyoruz. Burada yaşıyoruz burada yaşayacağız. Her şeyimiz özellikle yatırımlarımız da burada. Biz bir yere gitmeyeceğiz. Bundan sonrada şehrimize hizmet etmeye devam edeceğiz.” ifadelerinde bulundu.

Oltu’da ki sanayi bölgesinde üretime geçmiş, geçmeye gün sayan ve temelleri atılmış fabrikalar hakkında önemli noktalara dikkat çekerek bilgi veren Başkan Demir “Oltu da ki fabrika tamamen yerel iş dünyasının sermayesidir. 50 milyonluk bir yatırımla PKD’dan sadece 2300 lira hibe alınmıştır! Gerisi komple Erzurum’daki MÜSİAD’cı dostlarımızın öz sermayeleriyle kurulmuş bir işletmedir. Çok şükür hiçbir borcumuz yok. Şu an da üretimi devam ediyor. Belki bizlerin istediği nokta da değil ama sektör bizim dışımız da olan bir sektördü! Çünkü Erzurum da ya da MUSİAD camiasının içerisinde bu sektöre aşina olan bir arkadaşımız yoktu! Yavaş yavaş ilerliyoruz. Bizim amacımız altıncı ve yedinci aylardan sonra, ulusal ve yerel marketler de dünya sıralamasında, 9. Sırada olan Oltu Cağ Kebabını piyasaya sürmüş olacağız. Bunun dışında yine Oltu da 500 kişiye istihdam olacak, valilikle birlikte yapmış olduğumuz tekstil fabrikasının, şu anda kaba işçiliğinin yüzde 70’ini tamamlamak üzereyiz. Kısmet olursa en geç Mayıs ayında üretime başlamış olacağız. Diğer bir fabrikamız da kavurma ve sucuk üzerine olacak ve temellerini attık. 10. Ay itibariyle üretime geçecek. Gönül ister ki daha fazla yatırım yapalım. Ancak sermaye izin vermiyor! Projedeki sermaye bu kadar. Erzurum’da ortaklıkları ve iş dünyasını bir araya getirip Erzurum’a ortaklık konusunda, özellikle 2. Organize sanayi de, sanayi adına ciddi yatırımları yapıyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımıza başladık.” dedi.

‘MÜSİAD’IN EMEKLİSİ YOKTUR, RAHMETLİSİ VARDIR...’

Yapılacak kongre de seçilecek yeni başkana görevi devredecek Başkan Fuat Demir, devir teslim öncesinde kusurları için özür dileyip, helallik alırken “4 yılımız bitti. MÜSİAD’ın en güzel tarafı da bu! Ayın 19’u itibariyle MÜSİAD kongresini gerçekleştireceğiz. Bizim görev süremiz burada bitti. Biz de iki dönem seçime girme hakkımız var. Dolayısıyla bizden sonra seçilecek arkadaşımıza, önümüzdeki hafta Çarşamba günü görevimizi devredeceğiz. Görev devrinden sonra MÜSİAD’da şöyle bir slogan var’ ‘MÜSİAD’ın emeklisi yoktur! MÜSİAD’ın rahmetlisi vardır. Onun için MUSİAD kimliği adı altında hizmet etmeye devam edeceğiz. Bizi kırmayıp geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Haklarınızı helal edin. Başka platformlarda bir araya gelmek üzere...” ifadelerine yer verdi. Yapılan açıklamalar sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Fuat Demir, görevi bırakacağı için büyük bir samimiyetle herkesten helallik alarak vedasını gerçekleştirdi.