Musk'ın X'ine Trump cezası

Elon Musk'ın Twitter'ı, Donald Trump'ın hesabıyla ilgili arama emri çıkarıldığı ve konuyla ilgili talebi zamanında yerine getirmediği için 350.000 dolar para cezasına çarptırıldı.

Tarih: 10.08.2023 11:22
Musk

Ocak ayında eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter hesabıyla ilgili kayıtlar için bir arama emri çıkardığı ve yargıcın, şirkete son teslim tarihini kaçırdığı için 350.000 dolar para cezası verdiği ortaya çıktı.

Yeni ayrıntılar, Washington'daki federal temyiz mahkemesinin, tutuklama emriyle ilgili olarak aylardır gizli yürütülen yasal bir mücadeleyle ilgili bir kararına dahil edildi. Mahkeme, Twitter'ın aşağılanmaması veya yaptırım uygulanmaması gerektiği yönündeki iddiasını reddetti.

Trump hakkında yürütülen soruşturmalara özel yetkili uzman olarak atanan eski Başsavcı Jack Smith'in ekibi, Trump'ın 2020 seçimlerini Demokrat Joe Biden'a kaptırdıktan sonra seçmenlerin iradesini alt üst etmek ve iktidara tutunmak için komplo kurmakla suçlanan eski başkanı geçen hafta ortaya çıkan bir iddianamede defalarca Trump'ın tweet'lerini işaret ediyor.

Bir Cumhuriyetçi olan Trump, ABD'yi dolandırmak için komplo kurmak ve Kongre'nin Biden'ın galibiyetini onaylamasını engellemek de dahil olmak üzere suçlamaları reddetti. Çarşamba günü Truth Social platformunda, Adalet Bakanlığı'nın Twitter hesabına "gizlice saldırdığını" bildirdi ve soruşturmayı, 2024'te Beyaz Saray'ı geri alma teklifini "ihlal etme" girişimi olarak nitelendirdi.Smith'in Trump'ın Twitter hesabından hangi bilgileri aradığı belli değil. Olasılıklar, gönderilerin ne zaman ve nerede yazıldığı, etkileşimleri ve Trump'ın içeriğini yeniden yayınlayan diğer hesapların kimlikleri hakkındaki verileri içeriyor.

TWITTER TRUMP'A FIRSAT MI VERDİ?

Arama izni, soruşturmanın genişliğini ve Smith'in davasını oluşturmak için kanıt toplamak için ne kadar ileri gittiğini vurguluyor. Smith'in soruşturmasının devam ettiğine dair yakın tarihli bir sinyalde, eski New York Polis Komiseri Bernie Kerik, Pazartesi günü özel danışman Smith'in ekibinden müfettişlerle bir araya geldi.

Karara göre, savcılar 17 Ocak'ta Twitter'ı Trump'ın hesabı hakkında bilgi toplamaya yönlendiren arama emrini, bir mahkemenin "ceza gerektiren suçların kanıtı için hesabı aramak için olası bir neden bulması" sonrasında aldı. Dosyaya göre, hükümet ayrıca Twitter'ın arama emrini ifşa etmesini yasaklayan bir gizlilik anlaşması aldı.

Mahkeme, tutuklama emrini ifşa etmenin, Trump'a "kanıtları yok etme, davranış kalıplarını değiştirme fırsatı" vererek veya müttefiklerine haber vererek devam eden soruşturmayı tehlikeye atabileceği riskine sahip olabileceğine karar verdi.

Karara göre Twitter, uyumluluk son tarihinden dört gün sonra hesap bilgilerinin hiçbirini vermeyeceğini söyleyerek gizlilik anlaşmasına itiraz etti. Yargıçlar, Twitter'ın "arama izninin geçerliliğini sorgulamadığını" yazdı, ancak gizlilik anlaşmasının Birinci Değişiklik'in Trump ile iletişim kurma hakkını ihlal ettiğini savundu.

Belgeye göre Twitter, yargıç gizlilik anlaşmasının yasallığını değerlendirmeden önce kayıtları teslim etmek zorunda kalırsa, bunun Trump'ın "Twitter hesabı kullanılarak yapılan iletişimleri korumak için yürütme ayrıcalığı iddia etmesini" engelleyeceğini söylüyor.Karara göre Twitter, uyumluluk son tarihinden dört gün sonra hesap bilgilerinin hiçbirini vermeyeceğini söyleyerek gizlilik anlaşmasına itiraz etti. Yargıçlar, Twitter'ın "arama izninin geçerliliğini sorgulamadığını" yazdı, ancak gizlilik anlaşmasının Birinci Değişiklik'in Trump ile iletişim kurma hakkını ihlal ettiğini savundu.

Belgeye göre Twitter, yargıç gizlilik anlaşmasının yasallığını değerlendirmeden önce kayıtları teslim etmek zorunda kalırsa, bunun Trump'ın "Twitter hesabı kullanılarak yapılan iletişimleri korumak için yürütme ayrıcalığı iddia etmesini" engelleyeceğini söylüyor.

Eskiden Twitter olarak bilinen platform X, yorum talebine otomatik yanıt göndererek yakında yanıt vereceğini söyledi.

TWITTER'IN 6 OCAK'TAKİ ROLÜ

Trump aleyhindeki daha geniş davada, hukuk ekibi, Trump'ın 2020'de avukatların tavsiyelerine güvendiğini ve hileli olduğuna inandığı bir seçime itiraz etme hakkına sahip olduğunu iddia edeceklerini belirtti.

Trump, destekçilerinin 6 Ocak 2021'de Kongre Binası'na saldırmasından önceki haftalarda Twitter hesabını, savcıların demokratik sürece güvensizlik aşılamak için tasarlandığını iddia ettikleri seçim hakkında yanlış beyanlar yaymak için kullandı. İddianame, Trump'ın Twitter üzerinden takipçilerini 6 Ocak'ta Washington'a gelmeye nasıl teşvik ettiğini, Başkan Yardımcısı Mike Pence'e sertifikayı reddetmesi için nasıl baskı yaptığını ve Kongre Binası'ndaki polis memurlarını döven ve camları kıran kalabalığın barışçıl olduğunu yanlış bir şekilde öne sürdüğünü ayrıntılarıyla anlatıyor.

Arama emri, platformu geçen yıl satın alan Musk tarafından başlatılan hızlı değişikliklerin ortasında Twitter'a ulaştı.

MUSK'IN TWITTER'DA YAPTIĞI DEĞİŞİKLİKLER

Musk devraldığından beri etkili siteyi dönüştürdü ve kendini yanlış bilgi ve nefret söylemini ortaya çıkarmaya adamış çalışanlar da dahil olmak üzere personelinin çoğunu işten çıkardı. Ayrıca Twitter'ın COVID-19 yanlış bilgilendirme politikasını kaldırdı ve şiddeti yücelttiği için Capitol'e yapılan saldırıdan sonra atılan neo-Naziler, COVID inkarcıları ve Trump da dahil olmak üzere daha önce yasaklanmış olan uzun bir kullanıcı listesini yeniden memnuniyetle karşıladı.

Trump, tekrar açılmasına izin verildiğinden beri siteye henüz gönderi göndermedi. Trump'ın bir zamanlar yaptığı gibi Musk, platformu partizan bir megafon olarak kullandı.

Geçen yıl Musk, birçok çevrimiçi takipçisini ara seçimlerde Cumhuriyetçilere oy vermeye çağırdı. Bu yıl , aksaklıklarla dolu bir kampanya başlangıcı için Cumhuriyetçi başkan adayı Ron DeSantis'i ağırladı .

Özel danışmanın ofisi sözcüsü, tutuklama emri veya aradığı şey hakkında yorum yapmaktan kaçındı. HABER MERKEZİ