Narman'da Mevlid-i Nebi coşkusu

"Mevlid-i Nebi Haftası" kapsamında il ve ilçe müftülüklerince çok sayıda program düzenleniyor.

Tarih: 26.10.2021 19:17
Narman

Sinan AYDIN

Erzurum Narman İlçe Müftülüğü, "Mevlid-i Nebi Haftası" münasebetiyle çeşitli etkinlikler düzenledi. Diyanet İşleri Başkanlığı rehberliğinde "Peygamberimiz ve Vefa Toplumu" temasıyla kutlanan "Mevlid-i Nebi Haftası" kapsamında il ve ilçe müftülüklerince çok sayıda program düzenlendi.

DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Bu kapsamda Narman İlçe Müftülüğü, düzenlediği programlarda "Peygamberimiz ve Vefa Toplumu" konusunu işledi.  İlçe Müftülüğünce hafta dolayısıyla düzenlenen konferansa Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağırman konuşmacı olarak katıldı. Program sonunda İlçe Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğünce lise öğrencileri arasında düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.

MEVLİD-İ NEBİ HAFTASI NEDİR?

Mevlid-i Nebi Haftası, Kutlu Doğum Haftası ismiyle 1989 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tamamen kendi inisiyatifiyle ve Türkiye'deki ilahiyat birikimiyle istişare ederek planladığı ve uygulamaya koyduğu bir haftadır. Bu hafta, kanunların verdiği yetkiyle ortaya çıkmış; 29 yıl boyunca tefekkür dünyamıza hayat vermiş ve yakın tarihimizde milletimizin zihinlerine yerleşmiştir. “Hz. Peygamber'i anmaktan anlamaya" düsturuyla gelişen; Peygamberimizin örnekliğini ve insanlığa takdim ettiği değerleri anlamayı, toplumumuzun her kesimine ve gönül coğrafyamıza anlatmayı ve tanıtmayı, günümüz problemlerine nebevi referanslarla çözüm üretmeyi ve milletimizde var olan Peygamber sevgisini pekiştirmeyi amaçlayan, bir haftadır. 2003 yılına kadar sadece Ankara'da bir sempozyum, il ve ilçelerde ise konferans ve paneller düzenlemek suretiyle tertip edilen Kutlu Doğum etkinlikleri, 2004 yılından itibaren yurt içinde ve yurtdışında gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle yeni bir boyut kazanmıştır.

KUTLU DOĞUM HAFTASI

Kutlu Doğum Haftası, 2007 yılına kadar bazı yıllarda Hicri bazı yıllarda ise Miladi takvim esas alınarak kutlanmıştır. 2007 yılından itibaren ise söz konusu haftayı kamuoyuna mal etmek ve zihinlerde bu haftaya ilişkin sabit bir tarih ve bilinç oluşturabilmek amacıyla Peygamber Efendimizin dünyayı teşrif ettiği miladi 20 Nisan 571 tarihi göz önünde bulundurularak miladi takvime göre 14-20 Nisan tarihleri arasında kutlanmaya başlanmıştır. Dolayısıyla Kutlu Doğum Haftası, Mevlid-i Nebi'nin bir alternatifi olmadığı gibi dini ve taabbudi bir hafta da olmamıştır. Mevlit kandilinin bir mütemmimi, tamamlayıcısı; ilmi ve fikri faaliyetlerin gerçekleştirildiği irfani ve kültürel bir hafta olagelmiştir.  Çeyrek asırdır kutlanan ve kamuoyunda büyük bir hüsnü kabule mazhar olan Kutlu Doğum Haftası, 2010 yılında yayınlanan “Kutlu Doğum Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftasını Kutlama Yönetmeliği" ile hukuki bir zemine kavuşturulmuştur. 29.11.2017 tarihli ve 30255 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan “Kutlu Doğum Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftasını Kutlama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"le haftanın ismi “Mevlid-i Nebi Haftası" olarak ve kutlama tarihleri de Hicri takvime göre Rebiülevvel ayının 12 nci günü başlayacak şekilde değiştirilmiştir.