NBŞ´ye Meclis kotası!

Önümüzdeki ay özelleştirilecek olan şeker fabrikalarıyla ilgili her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Üreticileri sevindirecek hamle bu kez Türkiye Büyük Millet Meclisi´nden geldi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
NBŞ´ye Meclis kotası!

Mahmut AKDAĞ

Aralarında Erzurum Şeker Fabrikası´nın da bulunduğu 14 fabrikanın özelleştirilmesi sürecinde her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Söz konusu fabrikaların tamamına MÜSİAD´ın talip olduğunun açıklanmasının ardından sevindirici ikinci hamleyi ise Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yaptı. Türkiye´de Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) üretimine kısıtlama getiren kanun değişikliği önergesi, TBMM Genel Kurulu´nda oylanarak kabul edildi. Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete´de yayımlanacak olan değişiklikle; Türkiye´de halen yüzde 10 olan NBŞ kotası yüzde 5´e düşürülecek. Mevcut pancar şekeri üretimine 1 milyon ton daha katkıda bulunacak olan düzenlemeyle hayvancılık sektörü de rahat bir nefes alacak. Pancar şekerinin üretimini artırmasıyla birlikte kaba yem ihtiyacının da hatırı sayılır ölçüde gidermesi beklenen söz konusu yasal düzenleme sayesinde yıllık kırmızı et üretimi ise 15 bin ton civarında artış kaydedecek.

FABRİKALAR NBŞ YÜZÜNDEN ZARAR EDİYORDU

Erzurum Şeker Fabrikası ile birlikte özelleştirilecek 14 fabrika için geri sayım başlarken, üreticileri sevindiren adımlar adeta birbiri ardına atılmaya başlandı. Türkiye´de şeker piyasasının büyük bir bölümünü elinde bulunduran NBŞ üretimine kısıtlama getiren adım, Türkiye Büyük Millet Meclisi´nde (TBMM) dün atıldı. Çeşitli vergi düzenlemelerinin de yer aldığı Torba Kanun´la, Türkiye´de halen yüzde 10 olan Nişasta Bazlı Şeker üretimi yüzde 5´e düşürüldü. Şeker fabrikalarının üretim kapasitesinin artırılmasını amaçlayan yasal düzenleme, sektörde hareketlilikler yaşanmasına sebep olurken, pancar üreticilerini de rahatlattı. Pancar üreticileri, şeker fabrikalarının zarar etmesine sebep olan en büyük faktörün Nişasta Bazlı Şeker olduğuna dikkati çekerek, ?NBŞ´nin üretimine sınırlama getirilmesi, memnuniyet verici bir adım. Hükümetin ortaya koyduğu bu tavır, şeker fabrikalarının özelleştirilme amacının tesisleri kapatmak değil, tam tersine katma değer üretimi sağlamak olduğunu ortaya koyuyor? diye konuştular.

ŞEKER-İŞ KARARA SEVİNDİ, AMA?

Öte yandan TBMM Genel Kurulu´nda yapılan değişiklikle ilgili olarak Şeker-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Metin Keskin de bir açıklama yaptı. Gazeteniz GÜNEBAKIŞ´a özel açıklamada bulunan Başkan Keskin, NBŞ´nin üretimine yönelik olarak getirilen kısıtlamanın sevindirici olduğunu, ancak buna rağmen kafalarında cevaplanmayı bekleyen soruların da bulunduğunun altını çizdi.

Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Metin Keskin, ?NBŞ kotasıyla ilgili olarak denetim yapan Türkiye Şeker Kurumu vardı, o da geçtiğimiz aylarda çıkartılan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatıldı. Şimdi NBŞ kotası düşürüldü düşürülmesine de, Türkiye Şeker Kurumu kapatıldığına göre, bu kotanın denetimini kim yapacak, o henüz belli değil. Hükümetin bu hususta alacağı tedbirlerin neler olacağını çok merak ediyoruz. Kamuoyuna bu konuda mutlaka bir açıklama yapılmalıdır? ifadelerini kullandı.