Ne hale geldik!

Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, Dünyadaki birçok kötülüğün, kavga ve cinayetlerin, insanlar arasındaki huzursuzlukların, kul haklarına saygı göstermemekten meydana geldiğine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Ne hale geldik!

Günebakış/Muhammed COŞKUN

Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, Kul hakkını öne alan GÜNEBAKIŞ´a özel bir açıklamada bulundu.Yazıcı, ?Müslüman, herkesin hak ve hukukuna saygılı olur. Kul hakkıyla Allah´ın huzuruna çıkmaktan sakınır. Kul ve kamu hakkını, hak sahibi bağışlamadıkça Allah´ın bağışlamayacağını bilir.? diye konuştu.

Günümüzdeki kul hakkı gözetimini ne denli olduğuna dikkat çeken Yazıcı, ?İnsan üzerindeki bu haklar, Hukukullah dediğimiz Allah´ın hakları ve hakku´l-ibad denilen yaratılmışların hakları diye iki kısımda özetlenebilir. Allah´ın üzerimizdeki hakları, O´nun varlığına ve birliğine inanmak, hiçbir şeyi ortak koşmadan O´na ibadet edip emirlerini tutmak ve yasaklarından sakınmaktır. Hakkul ibad, yaratılmışların hakkıdır. Dünyadaki birçok kötülük, kavga ve cinayetlerin, insanlar arasındaki huzursuzlukların, kul haklarına saygı göstermemekten meydana geldiğini asla unutmaz. Bir gün bu fani hayat son bulacak, gerçek hayat dediğimiz Ahiret hayatı başlayacak ve herkes dünyadaki hayatından hesaba çekilecektir. Kul hakkı duyarlılığı, gerçekte bir ahiret duyarlılığıdır. Bir vadi dolusu haram malı yutmak, bir yerde cehennemi yutmaya talip olmaktır. Bu çılgınlıktır, ama insanoğlu da aldanmaya açıktır. İnsanlar birbirinin ayaklarına basıyor da, af dilemiyor. Yetim malını fütursuzca yiyor da, içinde bir ürküntü oluşmuyor. Şu halde diyebiliriz ki; Müslüman, kul haklarına son derece titizlik göstermelidir. Bilerek veya bilmeyerek başkalarının hakkını alan kimse, o hakkı ödemek ve helalleşmek suretiyle kendisini kurtarmaya çalışmalıdır. Haksızlık edip de, hak sahibine hakkını vermeyenler; Ahirette pişmanlık duyacaklar ve çetin bir azaba uğrayacaklardır. Herkesin hak ve hukukuna saygılı olalım. Kul hakkıyla Allah´ın huzuruna çıkmaktan sakınalım. Kul hakkını, hak sahibi bağışlamadıkça Allah´ın bağışlamayacağını bilelim. Dünyadaki birçok kötülük, kavga ve cinayetlerin, insanlar arasındaki huzursuzlukların, kul haklarına saygı göstermemekten meydana geldiğini unutmayalım.? şeklinde konuştu.