Nene Hatun rahmetle anılıyor

Nene Hatun kimdir? Yaşam hikayesi, Nerelidir, Ne yapmıştır? Nerede ve nasıl yaşamıştır.

Tarih: 23.05.2022 17:15
Nene Hatun rahmetle anılıyor

Sinan AYDIN

Bebeğini beşikte bırakarak cepheye koşan bir Türk kadını, Nene Hatun..."93 Harbi" diye adlandırılan Osmanlı-Rus savaşında genç yaşta gösterdiği büyük kahramanlıkla simge haline gelen Nene Hatun, vefatının 67. yılında rahmet ve saygıyla anıyor. 20 yaşında genç bir gelinken Ağabeyi kollarında şehit olunca, 3 aylık bebeğini emzirip, "Seni bana Allah verdi. Ben de seni O'na emanet ediyorum" deyip ağabeyinin tüfeğini alarak sokağa fırladı ve 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi) sırasında Erzurum-Aziziye savunmasında yer aldı.

"BEBEM ANASIZ BÜYÜR DE VATANSIZ BÜYÜMEZ"

Nene Hatun. "Bebem anasız büyür de vatansız büyümez!" diye düşünüp Türk kadınının özverisini ve yurdu için neler yapabileceğini geçmişimize kazıdı. Nene Hatun, 67. ölüm yıldönümüde gerek kabri başında ve gvrekse sosyal medyada, siyasiler, bürokratlar ve vatandaşlar tarafından çeşitli mesajlarla anılıyor. Erzurum Büyüehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, Nene Hatun'un ölüm yıl dönümünde bir anma mesajı yayımladı. Sekmen mesajında, '' Hürriyet sevdamızın nadide temsilcilerinden, şehrimizin simge ismi, Türk kadınının onur timsali Nene Hatun’u vefatının yıl dönümünde minnet ve rahmetle anıyorum'' dedi.  

NENE HATUN'UN YAŞAMI!

Nene Hatun, 1857'de Erzurum'un Çeperli köyünde dünyaya geldi. Babasının adı Hüseyin, annesinin adı Zeliha'dır. Soyismi Kırkgöz'dür. Aziziye savunması sırasında 20 yaşında olan Nene Hatun, köyünden Mehmet Efendi ile evli idi. Rus ordusunun Pasinler'İ işgal edip Erzurum'a doğru ilerlemesi üzerine düşman işgali altında kalma endişesinden ötürü birçokları gibi eşi ile birlikte Erzurum'a göç etti. Ruslar'ın Deveboynu savaşından sonra Erzurum'un varoşlarındaki tabyaları da işgal etmesi üzerine Nene Hatun, 3 aylık oğlunu evde bırakarak şehrin savunmasına katıldı ve yararlılık gösterdi.  Nene Hatun ve ailesi savaştan sonra Erzurum'a yerleşti. Erzurum'da Eminkurbu Mahallesinde Kına Sokağındaki otuz beş numaralı evde ikamet etti. Üçü erkek beş çocuğu olmuştur.

GAZETECİNİN HABERİ İLE NENE HATUN'U TÜRRKİYE TANIDI

Çocuklarının ikisi şehit olmuştur. Nene Hatun'un dördü erkek (Yusuf, Nazım, Abdurrahman), ikisi kız (Asime ve Nevriye) altı çocuğu olmuştur. Oğullarından ikisi I. Dünya Savaşı'nda şehit oldu.  Habib Sevük'ün 1937 yılında yaptığı röportaj ile Türkiye'ye tanıtıldı. Cumhuriyet gazetesinin İstanbul muhabiri gazeteci İsmail Habib Sevük'ün 1937 yılında Erzurum'da Nene Hatun ve diğer 93 Harbi gazileriyle yaptığı röportajla Türkiye'ye tanıtıldı. Kimi zamanlar geçim sıkıntıları çekti... Geçim sıkıntısı çeken Nene Hatun, 1943 yılında ulusal kadın kahramanlardan Nâme Hanım ile birlikte cumhurbaşkanına bir dilekçe yazarak yardım istemiştir.

"3. ORDUNUN NENESİ" VE "YILIN ANASI" UNVANLARI VERİLDİ...

Nene Hatun, 1952 yılından itibaren Aziziye Anıtı yapılması çalışmaları sırasında yeniden gündeme geldi. 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Refik Koraltan ve karargahı Erzurum'da bulunan Üçüncü Ordu'nun Komutanı Nurettin Baransel Paşa, dönemin belediye başkanı, Erzurum valisi ile TBMM'nin Nene Hatun'a sahip çıkmıştır.  1952 yılında 30 Ağustos Zaferi kutlamalarında kendisine "3. Ordunun Nenesi" unvanı verildi. Türk Kadınlar Birliği'nin girişimi ile Türkiye'de ilk defa Anneler Günü'nün kutlandığı 1955 yılında Birlik kendisine "Yılın Anası" unvanı verdi. 8. Nene Hatun, zatürre teşhisiyle tedavi gördüğü Erzurum Numune Hastanesi'nde 22 Mayıs 1955 günü 98 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi, resmi törenle Aziziye Şehitliği'ne defnedilmiştir.