Netahyahu zorda: Görevden alınabilir

İsrail'de Başbakan Netanyahu'nun yasalaştırmak istediği "yargı reformu", kendisine ait yolsuzluk davasıyla çakıştı. Netanyahu hakkındaki yolsuzluk davası kapsamında mahkeme ile "çıkar çatışması" anlaşması imzalamıştı.

Tarih: 14.07.2023 17:10
Netahyahu zorda: Görevden alınabilir

İsrail'de aylardır tepkilere neden olan ve hükümetin yasalaştırmak istediği yargı reformu ile hakkındaki yolsuzluk davası, Başbakan Netanyahu'yu köşeye sıkıştırdı. Netanyahu'nun anlaşmayı ihlal ettiği ve görevden alınmasını talep eden bir dilekçe, mahkeme tarafından incelemeye alındı.

Peki, Netanyahu neyi ihlal etti? Başbakan Netanyahu’nun 2020'de yüksek mahkeme başkanı ile imzaladığı çıkar çatışması anlaşması, hakkında devam eden yolsuzluk davalarına etki edebileceği gerekçesiyle yasama meselelerine karışmama taahhüdünü içeriyor. Tam da bu noktada hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesine karşı çıkan, aralarında eski Genelkurmay Başkanı Dan Halutz'un da bulunduğu "Demokratik Siper" adlı bir grup aktivist tarafından sunulan dilekçede, Netanyahu’nun yüksek mahkeme ile yaptığı "çıkar çatışması anlaşmasını" ihlal ettiği savunuluyor. Mahkemeye sunulan dilekçede ayrıca Başbakan Netanyahu'nun bu ihlali nedeniyle görevden alınması da talep ediliyor.

Mahkeme talebin bir yargı heyeti tarafından yakın zamanda incelenmesine karar verdi. Söz konusu heyetin ne zaman toplanacağı ise açıklanmadı.İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'in 5 Ocak'ta duyurduğu "yargı reformu", yüksek mahkemenin yetkilerini sınırlandırma ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeriyor. HABER MERKEZİ